Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Arbitražni proces sa Slovenijom nepovratno kontaminiran

Grabar-Kitarović: Arbitražni proces sa Slovenijom nepovratno kontaminiran
Grabar-Kitarović: Arbitražni proces sa Slovenijom nepovratno kontaminiran

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je arbitražni proces nepovratno kontaminiran i da se rešavanje graničnog spora tim mehaniznom ne može nastaviti.

Grabar Kitarović je novinarima rekla da je poznato da dvije strane različito gledaju na arbitražnu aferu, ističući da je stav Hrvatske da je arbitražni proces "nepovratno kontaminiran".

"Slovenija i Hrvatska oko arbitražnog procesa imaju različito mišljenje, ali od toga neće biti problem, nego žele da nastave prijateljske i dobrosusjedske odnose", rekla je ona.

Komentarišući pojedine spekulacije u Sloveniji da bi neki zvaničnici EU mogli da podstaknu dvije strane na nastavak arbitraže, Grabar-Kitarović je navela da se tu radi o bilateralnom problemu Hrvatske i Slovenije, a ne o pitanju EU i da je, na kraju, na dvije države da razriješe sporno pitanje.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, ona je rekla da se Hrvatska mora pripremiti za sve moguće slučajeve i da je pred vratima Evrope trenutno 200.000 migranata.

Ona smatra da je to tek početak problema s kojima će se Evropa suočavati i da o tome treba razgovarati mnogo dublje, odnosno o uzroku migracija sa severa Afrike i Bliskog istoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije