Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Pozitivni signali iz Beograda

Grabar-Kitarović: Pozitivni signali iz Beograda
Grabar-Kitarović: Pozitivni signali iz Beograda

LJUBLJANA - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je za slovenačku televiziju, da iz Beograda ima "pozitivne signale" u vezi sa budućim odnosima Srbije sa Hrvatskom i rješavanjem otvorenih pitanja.

Kitarovićeva je u jednosatnom razgovoru u Ljubljani, poslije trilateralnog sastanka u subotu sa predsjednicima Slovenije i Austrije, rekla da iz kontakata sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ima osjećaj da i zvanični Beograd "ne odobrava, već osuđuje neke neprihvatljive ekscese Vojislava Šešelja", prenijela je Hina.

Na pitanje o problemu ćirilice u Vukovaru, Kitarovićeva je rekla da je za poštovanje zakona, ali da nametanje i forsiranje ćirilice u Vukovaru na natpisima javnih ustanova "otvara stare rane" Hrvatima u tom gradu koji su, kaže,  pretrpjeli stradanja.

Smatra da to ne smiruje, niti normalizuje situaciju ni za srpsku manjinu i da se nada da će lokalna vlast za to naći adekvatno rješenje.

"Teško je o tome govoriti ako ne dođete u Vukovar", rekla je hrvatska predsjednica, ocjenjujući da je nametanje ćiriličnih tabli sprovedeno tako da je u gradu izazvalo "nemir".

Potvrdila je da neće otići u Moskvu na rusku proslavu 70. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata, navodeći da bi zbog sadašnje politike Vladimira Putina, to bio pogrešni signal.

Kitarovićeva je poručila da bez više dijaloga i nalaženja političkog konsenzusa, Hrvatska neće moći da izađe iz krize, ističući da bi željela da podstakne jači dijalog vlade i opozicije da bi se došlo do političkog konsenzusa o budućnosti.

Hrvatska predsjenica je ponovila i da insistira na sazivanju posebne sjednice vlade na kojoj bi vlada "položila račune građanima" o tome što je do sada uradila, dodajući da u tome ne vidi nikakav problem, jer vlada ionako redovno zbog članstva u EU "polaže račune Briselu".     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije