BiH

Granicu sa BiH nadziraće helikopterima

Granicu sa BiH nadziraće helikopterima
Granicu sa BiH nadziraće helikopterima

ZAGREB - Vlada Hrvatske prihvatila je prijedlog da započne proces ulaska u Šengen, a ukoliko dobiju zeleno svjetlo, vanjsku granicu EU, odnosno granicu sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, nadziraće helikopterima, čamcima na Dunavu, Savi i Uni, brodovima na moru i nadzornim kamerama.

Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, rekao je da Hrvatska za Šengen može aplicirati 1. jula ove godine, ali da neće odmah biti spremna, te da će postupak evaluacije trajati oko godinu do godinu i po dana.

Evropska unija, kako prenosi agencija Anadolija, Hrvatskoj je stavila na raspolaganje 120 miliona evra koji su namijenjeni poboljšanju standarda u nadzoru i kontroli buduće vanjske granice EU.

"Hrvatska ima velike vanjske granice, samo sa BiH ima preko 1.010 kilometara granice", rekao je Ostojić i dodao da će biti potrebno urediti upravljanje granicom, vize, migracije i azil, urediti policiju i sigurnost, šengenski informacioni sistem, carinsku saradnju, zaštitu ličnih podataka, pravosudnu saradnju i brojne druge elemente Šengenskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije