Ex -Yu

HDZ-ov vašar u Kninu, izviždani svi osim Kolinde, Karamarka i Bandića

HDZ-ov vašar u Kninu, izviždani svi osim Kolinde, Karamarka i Bandića
HDZ-ov vašar u Kninu, izviždani svi osim Kolinde, Karamarka i Bandića

U Kninu je rano jutros tradicionalnim manifestacijama počelo obilježavanje 20. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske protjerano više od 220.000 Srba, a više od 2.000 ih je ubijeno ili nestalo, dok je u Srbiji Dan žalosti.

Hrvatska 5. avgust obilježava kao Dan pobjede, domovinske zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja. Prema najavama hrvatskih medija posebno ove godine cjelodnevno slavlje će u Kninu biti svečano. Rano jutros iz Knina prema Vukovaru je pušteno hiljadu bijelih golubova.

U večernjim časovima u Kninu predviđen je koncert Marka Perkovića Thompsona u povodu 20. godišnjice Oluje.

Turistički radnici kažu kako slobodnih kreveta u Kninu više nema, danas je u tom gradu definitivno najveća gužva dosad. Očekuje se čak sto hiljada ljudi.

Nakon podizanja zastave državni vrh Hrvatske se počeo spuštati s tvrđave, ali na nižem platou u haotičnoj organizacji dopušteno je da ljudi navale na političare. Sve izgleda kao vašar. Zviždi se svima koji nisu iz HDZ-a, osim Bandića. On i Karamarko zaradili su veliki pljesak, a najobožavanija je Kolinda. Svi su pohrlili prema njoj kako bi je mogli dotaknuti. Svi osim njih brutalno su izviždani i izvrijeđani. A u cijelom tom haosu na veterane nitko ni ne obraća pažnju.

 "Ovdje je slomljena kralježnica ideji Velike Srbije", rekao je Karamarko i dodao da je Krajina bila paravojna državica u kojoj je hrvatski narod terorizovan pet godina.

Predsjednica Hrvatske Kolinda - Grabar Kitarović je u obraćanju rekla da joj je čast biti u Kninu.

"Posebno mi je zadovoljstvo stajati na povijesnom mjestu, na ovoj tvrđavi. Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnicu Oluje. Još je Ciceron rekao "povijest je svjedok vremena i učiteljica žvota". Onaj narod koji ima svoju povijest ne može se izbrisati s lica zemlje, kako su neki pokušali. Posebno se sjećam poginulih i nestalih u ratu, zahvaljujem njihovim obiteljima na strpljenju i svemu onome što su prošli i zahvaljujem im što i dalje rade za dobrobit Hrvatske. Našim potomcima ovaj muzej daje realan i znanstveno dokumentiran pregled događaja koji su prethodili Oluji, kao i o međunarodnom kontekstu toga vremena.

(Index)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije