Ex -Yu

Hag odbio da osuđenici srpske nacionalnosti kazne služe u Srbiji

Hag odbio da osuđenici srpske nacionalnosti kazne služe u Srbiji
Hag odbio da osuđenici srpske nacionalnosti kazne služe u Srbiji

BEOGRAD - Državni vrh Srbije bio je spreman da odustane od debate o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini UN da je ovaj sud pristao da osuđenici srpske nacionalnosti kazne služe u Srbiji, rekao je savjetnik srpskog predsjednika Oliver Antić.

On kaže da je ideja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića bila da se kazne izdržavaju u Srbiji, pod nadzorom UN, ali da je to naišlo na prepreke u Tribunalu.

"Da je ovo rešenje prihvaćeno, mi bismo odustali od učešća u debati u Generalnoj skupštini UN ili na tu raspravu ne bi išao državnik tako visokog ranga kao što je predsednik", rekao je Antić za "Večernje novosti".

Ovaj prijedlog Beograda, međutim, nije prošao i zbog toga će, kako je i planirano, Nikolić prvi govoriti na debati 10. aprila.

Antić je rekao da se za debatu do sada prijavilo mnogo zemalja, pogotovo iz Afrike, te da se očekuju i nastupi ključnih članica Savjeta bezbjednosti - Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Prvi govornik na debati biće Nikolić, a uvodne riječi imaće generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsjednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, koji je i zakazao debatu prošle godine nakon oslobađajuće haške presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Za sada još nije poznato da li će predstavnici BiH i Hrvatske učestvovati u debati. U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića kažu da ta odluka još nije donesena.

Ukoliko prihvati poziv, Radmanović će u Generalnoj skupštini govoriti drugi, a ako Zagreb odluči da Hrvatsku predstavlja njen predsjednik Ivo Josipović i on će biti u vrhu liste govornika.

Po završetku rasprave, Jeremić će sastaviti predsjedničko saopštenje, rezime cjelokupne diskusije, koje će biti zvanični dokument svjetske organizacije. Taj dokument biće upućen svim državama članicama UN, kao i međunarodnim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije