Ex -Yu

Hočevar: Logično je da papa Franjo posjeti Srbiju

Hočevar: Logično je da papa Franjo posjeti Srbiju
Hočevar: Logično je da papa Franjo posjeti Srbiju

BEOGRAD Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar smatra da je logično da papa Franjo, koji "podržava integralni razvoj srpskog naroda", dođe u Srbiju, te dodao da očekuje će nova Vlada Srbije podržati taj dolazak.

 "Ne treba da se sa svakom vladom počinje iznova, jer nema koristi i to šteti svima, između ostalog i ugledu države. Papa želi da dođe, ali moram da kažem da on ima toliko poziva da ne može uvek da ide svuda gde bi želeo. Zato je važno da neka država u celini, Vlada i Crkva, izraze zajednički stav i pronađu takvu priliku", rekao je Hočevar.

Prema njegovim riječima, nova vlada bi trebalo da zna da bez integralnog dijaloga nema pravih rezultata, jer selektivnost znači nekima omogućiti privilegije, a drugima ne.

"Zato je logično da papa Franjo dođe u Srbiju i to ne zbog privilegija jedne ili duge grupe, već zato što je to logičan stav nekoga ko želi svestrani prosperitet", poručio je Hočevar.

Komentarišući Vaskršnju poslanicu patrijarha srpskog Irineja, koji je istakao da se posebno moli za po Hristu braću i sestre u Ukrajini i na Bliskom Istoku, Hočevar je istakao da je radostan zbog toga, jer sada i sve ostale crkve lakše podržavaju taj stav, prenose beogradski mediji.

Prema njegovom mišljenju, ako bi svi imali jače izražen i sadržajno bogatiji stav, to bi pomoglo svima, pa i svjetskim političarima, jer je samo u otvorenom dijalogu moguće doći do pravih rješenja.

"Primer za to je Prvi svetski rat, za koji se Beogradska nadbiskupija trudi da daje pravilnu interpretaciju prošlosti kako bi mogli što jasnije gledati u budućnost", poručio je Hočevar.

Komentarišući probleme u vezi s ćirilicom u Hrvatskoj i ulozi Crkve u njihovom rješavanju, Hočevar je ocijenio da se tamo mnogo toga događa što nije stav ni zahtjev Vlade, niti Crkve.

"Crkva u Hrvatskoj nije bila zadovoljna načinom na koji se postupalo konkretno u Vukovaru", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije