Ex -Yu

Hrvatska priznala Kosovo

Hrvatska priznala Kosovo
Hrvatska priznala Kosovo

ZAGREB - Hrvatska je juče priznala nezavisnost Kosova i tako se pridružila grupi od 33 zemlje koje su dosad priznale suverenost autonomne pokrajine na jugu Srbije koja se osamostalila 17. februara.

Nakon što je na zatvorenoj sjednici Vlade donesena odluka o priznanju, potpredsjednik Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Slobodan Uzelac, koji se protivio takvoj odluci, dao je svoj mandat na raspolaganje.

Premijer Ivo Sanader nije prihvatio njegovu ostavku. Sanader je saopštio da Uzelac nije podržao ni odluku o priznanju, ni raniju zajedničku izjavu Hrvatske, Mađarske i Bugarske kojom je najavljeno priznanje Kosova. "Imam puno razumijevanje za Uzelčev čin i stav SDSS-a, ali odgovaram da ga i dalje želim u svojoj ekipi i Vladi", rekao je premijer.

Uzelac je rekao da je svoj mandat "dao na preispitivanje" jer je riječ o važnoj odluci za koju SDSS smatra da može ugroziti intenciju iz koalicijskog sporazuma o izgradnji i čuvanju dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom. "Odluku o tome hoću li ostati u Vladi donijeće tijela SDSS-a, a ja ću poštovati odluku stranke", rekao je Uzelac.

Sanader je naglasio kako razumije da je riječ o teškom pitanju za Srbiju, pa je to bio i jedan od razloga zašto je Hrvatska čekala s priznanjem Kosova. "Želimo nastavak dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, kako političkih, tako i gospodarskih. Nadam se da će SDSS ostati u koaliciji, apeliram na njih da ne napuštaju Vladu", rekao je hrvatski premijer.

I mađarska vlada juče je priznala Kosovo i pokrenula postupak za uspostavu diplomatskih odnosa.

Uži kabinet hrvatske vlade je na sjednici juče ujutro, u dogovoru s vladama Mađarske i Bugarske, usvojio zajedničku izjavu kojom je najavljeno priznanje Kosova. Vlade u Sofiji, Zagrebu i Budimpešti objavile su tu izjavu uoči nacionalnih odluka o priznanju. Ove tri države su srpski susjedi, dvije su članice EU, a Hrvatska pregovara o pristupanju.

"Tri države očekuju nastavak razvoja dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i jačanje tradicionalnih veza s njenim narodom", zaključuje se u izjavi.

"Države koje priznaju nezavisnost Kosova ne mogu računati na dobre odnose sa Srbijom", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić nakon što su priznanje Kosova najavile Hrvatska, Mađarska i Bugarska.

"Svaka država koja postupi u tom smislu ne može računati na dobre odnose s nama. Svaka država koja prizna ilegalnu državu Kosovo krši međunarodno pravo", rekao je Jeremić.

I Kanada priznala

I Kanada je formalno priznala nezavisnost Kosova, a Srbija je ocijenila da je ovo velika greška koja bi mogla da ohrabri separatiste u kanadskoj provinciji Kvebek. Kanadski ministar spoljnih poslova Maksim Bernije izjavio je da je Kosovo zbog nasilja i etničkog čišćenja u nedavnoj prošlosti "jedinstven slučaj" i time sugerisao separatistima iz frankofonske provincije da ne upoređuju ove dvije situacije. Ambasador Srbije u Otavi Dušan Bataković rekao je da će "uložiti snažan protest" kanadskim vlastima, a potom se vratiti u Beograd na konsultacije.

Džejms Biset, bivši kanadski ambasdor u Jugoslaviji, kritikovao je Vladin potez kao "veliku grešku", nazivajući Kosovo propalom državom čiji se kraj očekuje. On je dodao da Kosovo vode narko-kriminalaci te da nova država nema nikakve ekonomske perspektive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije