Ex -Yu

Hrvatski Sabor usvojio deklaraciju o Šešelju

Hrvatski Sabor usvojio deklaraciju o Šešelju
Hrvatski Sabor usvojio deklaraciju o Šešelju

Hrvatski sabor danas je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio oslobađanje Vojislava Šešelja i zatražio da ga vrati u zatvor zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačke i velikosrpske retorike.

U deklaraciji, koje je inicirala bivša HDZ premijerka, sada nezavisna poslanica, Jadranka Kosor, naglašava se i obaveza Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekat Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica.

Sabor je pozvao Savjet bezbjednosti UN da hitno raspravi djelovanje Haškog suda u ovom slučaju.

I Evropski parlament će sutra da odlučuje o svojoj rezoluciji o Šešelju, takođe na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca.

Do sada su državnici Srbije u više navrata objasnili da Srbija nema ništa sa puštanjem Šešelja iz pritvora, niti da se miješala u odluke o njegovom puštanju na privremenu slobodu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbiju niko nije pitao kada Vojislav Šešelj treba da bude pušten iz Haga, niti da se miješala u odluke o njegovom puštanju na privremenu slobodu. On je istakao da je Srbija faktor stabilnosti u regionu i da nikoga ne vređa i ne izaziva i ne bavi se unutrašnjom politikom gledajući preko plota i tražeći krivca u drugom.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić ocijenio je nedavno da je lider radikala "top tema" u Hrvatskoj zbog tamošnje predizborne predsjedničke kampanje, da je riječ o klasičnoj zamjeni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što sa njom nema nikakve veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije