Ex -Yu

Izbjeglice ponovo pune park u centru Beograda (FOTO)

Izbjeglice ponovo pune park u centru Beograda (FOTO)
Izbjeglice ponovo pune park u centru Beograda (FOTO)

BEOGRAD - U parku kod Beogradske autobuske stanice sve je više izbjeglica, a humanitarne organizacije navode da je ovo bio najdinamičniji vikend do sada.

Kako kažu, obilježio ga je nastavak rasta broja izbjeglica u tranzitu u Beogradu, a samo u popodnevnim i večernjim satima oko 600 njih potražilo je pomoć u Info centru za azil.

Ističe se i da situacija veoma podsjeća na stanje s početka ljeta prošle godine.

Iz Info Parka navode da su istog dana u parku kod hotela Bristol podijelili rekordnih 818 paketa hrane koje su obezbijedili Refugee Aid Serbia, Miksalište, Fondacija Divac, Evangelistička crkva, NSHC/Care, Praxis i sam Info Park.

Izbjeglicama se dijele sendviči, konzervirana hrana, nudle, kuvana jela, pecivo, keks, voće, čaj, kafa...

Takođe, ističe se da je opšte mišljenje da je trend rasta broja izbjeglica iniciran nesputanom aktivnošću krijumčara uz pomoć kojih se prelaze zvanično zatvorene balkanske granice, kao i lijepim vremenom. Pored autoputa Niš-Beograd ponovo su primjećene grupe izbjeglica kako se kreću pešice ka sjeveru.

Prema podacima Praxisa/Norveškog savjeta za izbeglice(NRC), Beograd je autobusima za Suboticu i Sombor od petka do nedjelje napustilo 627 migranata, od kojih će većina pokušati da uđe u Mađarsku ilegalnim kanalima.

Info park navodi da pored muške migrantske populacije iz Avganistana i Pakistana, raste i broj porodica iz Sirije sa puno malo djece.

Pored nekoliko grupa izbjeglica iz Gaze, zabilježen je i porast pridošlica iz Alžira i Maroka sa kojima su čak i radnici organizacija koje dijele pomoć u parku imali problema zbog sklonosti nasilju, pa je intervenisala i policija na dežurstvu u parku.

Većina novopridošlica dolazi iz Idomenija na grčko-makedonskoj granici uz pomoć krijumčara za svote od 1.000 evra pa naviše.

Primjetno je da je zbog velikog broja izbjeglica u parkovima nemoguće sprovoditi zabranu boravka na zelenim površinama, čime su se do nedavno bavili radnici Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS).

Među pridošlicama ima dosta migranata koji su vraćeni sa mađarske granice, neki od njih na sebi imaju tragove nasilja nakon intervencije mađarske policije, a zabilježeni su i slučajevi kožnih bolesti koje se javljaju zbog nedostatka sanitarnih uslova na mjestima gdje se okupljaju i sve većih temperatura.

Medicinske organizacije prisutne u parku strahuju da će rizici za širenje broja oboljelih rasti, ukoliko ne dođe do sistemskog rješavanja problema nedostatka sanitarnih čvorova na tačkama gde obitavaju migranti.

Prema podacima KIRS, ovog vikenda je prosječno 200 do 250 migranata dnevno transportovano do kampa u Krnjači. Većina njih nakon noći u kampu ipak provodi dan u parku, u pokušaju da organizuje nastavak putovanja.

Zbog većeg broja izbjeglica na punktovima u Subotici (250) i Kelebiji (150), ovog vikenda jedan dio migranata krenuo ka Somboru.

Humanitarne organizacije koje pomažu brzi tranzit izbjeglica kroz Beograd, navode da je i dalje problem nedostatak flaširane vode, hrane u dnevnom periodu, kao i specijalizovane hrane za bebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije