Ex -Yu

Izbori u Srbiji: U 7.00 otvoreno 15 birališta za "popravni"

Izbori u Srbiji: U 7.00 otvoreno 15 birališta za "popravni"
Izbori u Srbiji: U 7.00 otvoreno 15 birališta za "popravni"

BEOGRAD - Na 15 biračkih mijesta u Srbiji ponavlja se glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima, a birališta su otvorena u 7.00.

Izbori se ponavljaju na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva u Vranju i Jagodini i na jednom u Užicu, Kladovu, na Novom Beogradu i beogradskoj opštini Palilula, pravo glasa ima 19.631 građanin Srbije upisan u birački spisak.

Podsjetimo, vanredni parlamentarni, kao i pokrajinski i lokalni izbori održani su 24. aprila, međutim zbog nepravilnosti u izbornom postupku Republička izborna komisija je donjela odluku da se na 15 biračkih mjesta ponovi glasanje.

Iako je trebalo da rezultati izbora budu poznati do prošlog četvrtka, Republička izborna komisija je saopštila da će konačan izgled republičkog parlamenta biti poznat tek poslije ponavljanja glasanja na 15 birališta.

Rezultati ponovljenog glasanja će donjeti rješenje nedoumice da li je koalicija DSS i Dveri prešla cenzus, nakon oprečnih informacija i konačne odluke RIK da joj je za ulazak u Narodnu skupštinu nedostajao još jedan glas.

Nešto drugačija situacija je u slučaju koalicije LDP-SDS-LSV, koja je 24. aprila dobila 778 glasova više od neophodne kvote za prelazak cenzusa i samo teorijski može da izgubi svoje mjesto u republičkom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije