Ex -Yu

Janša: Ustavni sud poništio izvještaj Antikorupcione komisije

Janša: Ustavni sud poništio izvještaj Antikorupcione komisije
Janša: Ustavni sud poništio izvještaj Antikorupcione komisije

LJUBLJANA - Vrhovni sud je poništio izvještaj Komisije za sprečavanje korupcije o finansijskom položaju predsjednika parlamentarnih političkih stranaka, koji se odnosi i na lidera SDS-a Janeza Janšu, objavljeno je na Twitter nalogu bivšeg premijera, prenijeli su slovenački mediji.

Mediji pišu da je Vrhovni sud utvrdio da je Antikorupciona komisija objavljivanjem konačnog izvještaja o kontroli imovine predsjednika parlamentarnih stranaka povrijedila ustavna prava tužitelja, time što je nacrt tog dokumenta prethodno poslat njima na izjašnjavanje, čime je, kako je navedeno, povrijeđeno njihovo ustavno pravo.

Predsjednik Komisije za sprečavanje korupcije Boris Štefanec će poštovati presudu iako mu njena sadržina još nije poznata.

Kaže da ne želi da ocjenjuje rad pređašnjeg rukovostva koje je objavilo izvještaj ni po sadržaju ni po kvalitetu.

Zbog toga je, dodao je, Komisija dužna da u roku od tri dana po dobijanju presude sa svojih sajtova ukloni dio izvještaja koji se odnosi na Janšu.

Komisija za sprečavanje korupcije je u zaključnom izvještaju o imovinskom stanju predsjednika parlamentarnih stranaka utvrdila da su predsjednici SDS-a Janez Janša i PS-a Zoran Janković prekršili zakone o borbi protiv korupcije.

Zbog navedenog izvještaja pala je Janšina vlada, a bivši premijer se danas u svom Twitter nalogu pita da li će neko i ko zbog toga odgovarati, te ko će njemu nadoknaditi štetu.

"Još od rimskog prava važi izreka: Odložena pravda je oduzeta pravda. Žalosna slika slovenačke prvne države", dodao je Janša.

Poslije objavljivanja izvještaja Komisije za sprečavanje korupcije o kontroli Janšinog imovinskog stanja 8. januara 2013. iz tadašnje koalicije SDS, DL, NSI, SLS i DeSUS, najprije je istupila DL, a zatim su istupili i DeSUS i SLS.

Izglasavanjem nepovjerenja i imenovanjem Alenke Bratušek za mandatarku nove vlade krajem februara 2013. Janšina vlada je konačno pala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije