Ex -Yu

Jeremić izabran za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN

Jeremić izabran za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN
Jeremić izabran za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN

NJUJORK - Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, izabran je u petak u Njujorku za predsjedavajućeg narednog, 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

Na toj funkciji biće od septembra ove do septembra sljedeće godine, zahvaljujući 99 glasova koliko je dobio prilikom glasanja 190 predstavnika država koje su članice UN-a. Njegov protivkandidat, Dalijus Čekuolis, ambasador Litvanije pri UN-u, dobio je 85 glasova, dok je pet glasova bilo nevažećih, a jedan je bio uzdržan na glasanju koje je bilo tajno.

"Mala smo zemlja u razvoju koja ne pripada nijednom vojnom savezu i velika nam je čast što smo dobili toliku podršku", rekao je Jeremić, a za prvu temu debate na otvaranju 67. zasjedanja predložio je "približavanje stavova i rješavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima".

On je istakao privrženost Srbije očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti - prvom deklarisanom cilju Ujedinjenih nacija.

"Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN-a. Povereni autoritet ću koristiti iskreno i uravnoteženo, poštujući pre svega jednaka prava i dostojanstvo svake države članice", rekao je Jeremić.

Inače, s obzirom na to da se odluke u Predsjedništvu BiH o ovakvim pitanjima donose konsenzusom, naša zemlja je bila suzdržana prilikom glasanja. Kako je pojasnio Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva, BiH po ovom pitanju nije imala jedinstven stav jer je on podržao kandidaturu Jeremića, dok su ostala dva člana (Bakir Izetbegović i Željko Komšić) bila protiv, bez jasnog stava i obrazloženja.

"Prioriteti naše spoljne politike su izgradnja dobrosusjedskih odnosa, a sada ih ovako kvarimo", rekao je Radmanović.

Većina političkih zvaničnika u BiH zadovoljna je viješću iz Njujorka. Slavko Jovičić, funkcioner SNSD-a, kazao je da je ta vijest veoma bitna jer je, pojašnjava, Srbiji konačno pripalo mjesto koje zaslužuje. On se nada da će se izbor Jeremića pozitivno odraziti na zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. I Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, rekao je da nema razloga da ne bude zadovoljan zbog izbora Jeremića.

Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN-a, rekao Jeremić

"Izbor Jeremića za mene je sasvim pozitivna vijest iako su pojedini zvaničnici u našoj zemlji bili protiv takvog razvoja situacije", kaže Bojić.

Dragan Čavić, lider DP-a, pozdravio je uspjeh ministra spoljnih poslova Srbije, naglašavajući kako je to diplomatska pobjeda susjedne zemlje.

"To bi trebalo da ostavi pozitivne odjeke i kod nas, a Jeremić je, zahvaljujući svojoj diplomatskoj politici, zaslužio tu poziciju", kaže Čavić.

Da je izbor Jeremića na čelo Generalne skupštine UN-a pozitivna vijest slaže se i Marko Pavić, predsjednik DNS-a, koji kaže da će Srbija na ovaj način moći da "objasni položaj svih strana koje se spominju u Dejtonskom mirovnom sporazumu". I za Branislava Borenovića, potpredsjednika PDP-a, izbor Jeremića predstavlja garant poštivanja Dejtonskog sporazuma.

"Novonastala situacija pozitivno će se odraziti na region i nadam se da će većina otvorenih pitanja u regiji biti brže riješena", kazao je Borenović.

Ivo Miro Jović, visoki funkcioner HDZ BiH, rekao je da bi ovakvim razvojem situacije trebalo da budu zadovoljne sve zemlje u regionu.

"Ako budemo umjeli od toga možemo svi imati koristi", rekao je on.

Takođe, i Veso Vegar, portparol HDZ 1990, ističe da bi angažman Jeremića mogao biti od koristi.

"Nadam se da će njegovo djelovanje biti od koristi za region", kaže Vegar.

Slobodan Popović, član Predsjedništva SDP BiH, ističe da bi najbolje bilo kada bi zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije iskoristile izbor Jeremića da sve od toga imaju koristi. Amira Zukića, iz SDA, vijest iz Njujorka nije obradovala jer bi mu, kaže, bilo drago da je izabran neko "ko je umjereniji, demokratskiji".

Jeremić, koji će 18. septembra preuzeti tu funkciju, predvodiće u narednih godinu dana Generalnu skupštinu UN-a u ime Istočnoevropske grupe koju čine 23 zemlje, uključujući i sve bivše jugoslovenske republike i današnje susjede Srbije.

Prije održavanja sjednice Hrvatska i Albanija najavile su da neće podržati Jeremićevu kandidaturu, a dok su Makedonci razmišljali da li da daju podršku ili ne.

Dodik: Veliko priznanje

Milorad Dodik, predsjednik RS, čestitao je Jeremiću i poželio mu puno uspjeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti.

"Izbor za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a, jednog od najznačajnijih tijela ove međunarodne organizacije, predstavlja veliko priznanje za Vas lično i za Srbiju. Povjerenje koje Vam je ukazano potvrda je da su Vaš angažman i djelovanje, prije svega kao ministra inostranih poslova Srbije, prepoznati kao uspješni i kredibilni na širem međunarodnom diplomatskom planu", navedeno je u čestitki Dodika.

Biografija

Vuk Jeremić rođen je 1975. godine u Beogradu, a na dužnost ministra spoljnih poslova Srbije stupio je 15. maja 2007. godine.

Diplomirao je teorijsku fiziku na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji, a magistrirao državnu administraciju na Univerzitetu Harvard.

Od oktobra 2000. godine bio je savjetnik ministra telekomunikacija SR Jugoslavije, a od juna 2003. savjetnik za evroatlantska pitanja ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Od jula 2004. do maja 2007. godine bio je savjetnik za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima

predsjednika Srbije.

Jeremić: Pobjeda za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je njegov izbor za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN pobjeda za Srbiju.

Jeremić je podsjetio na to da je SR Jugoslavija prije 20 godina bila isključena iz UN, a danas se Srbija nalazi na čelu UN.

"Dobili smo poverenje sveta da predvodimo ovaj najvažniji organ međunarodne organizacije i u narednih godinu dana imaćemo priliku da na jednom izuzetno vidljivom mestu dokažemo da smo u stanju da opravdamo poverenje sveta“, rekao je Jeremić.

On je ocijenio da će pred Srbijom biti težak zadatak u okolnostima kada ima puno izazova po mir i stabilnost u svijetu.

"Na najvidljivijem mestu u sistemu UN nalaziće se Srbija, to neće biti lak zadatak. Moraćemo da radimo za sve članice. Ovo je mesto sa koga možete da promovišete svoju državnu politiku, ali svet od Srbije očekuje liderstvo i umerenost i ja sam uveren da ćemo mi kao zemlja biti u stanju da odgovorimo tom izazovu“, rekao je Jeremić u izjavi za B92 iz Njujorka.

Jeremić je danas izabran za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN i tu će funkciju obavljati od septembra 2012. do septembra 2013. godine.

Jeremić je na glasanju u UN u NJujorku dobio glasove 99 članica UN, a njegov protivkandidat ambasador Litvanije pri UN Dalijus Čekuolis dobio je 85 glasova.

Funkcija predsjednika Generalne skupštine UN najveća je funkcija Srbije u nekom od svjetskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije