Ex -Yu

Karadžić: Preko Tuđmana iz Irana švercovano oružje za Armiju BiH

Karadžić: Preko Tuđmana iz Irana švercovano oružje za Armiju BiH
Karadžić: Preko Tuđmana iz Irana švercovano oružje za Armiju BiH

HAG - Bivši predsjednik Republike Srpske /RS/ Radovan Karadžić obavijestio je danas sudsko vijeće da je hrvatski general Vladimir Zagorec ispoštovao obavezujući nalog i odgovorio na sva pitanja koja mu je postavio njegov pravni savjetnik pred Haškim tribunalom Piter Robinson.

Karadžić je u podnesku izrazio zahvalnost sudskom vijeću na izdavanju obavezujućeg naloga, a Vladi Hrvatske, generalu Zagorecu i njegovom advokatu na saradnji.

Obavezujući nalog izdat je u martu ove godine, nakon nekoliko obraćanja Hrvatskoj od strane tima Karadžićeve odbrane.

Prema ranijim podnescima sudu, razgovor je bio predložen za 5. maj, u zatvoru u kome Zagorec služi sedmogodišnju kaznu zbog "krađe dijamanata".

General Zagorec je bio zamjenik ministra odbrane Hrvatske u periodu od 1993. do 2000. godine i bio je zadužen za nabavku oružja za Hrvatsku. Prema podacima do kojih je došla Karadžićeva odbrana, on je bio "direktno uključen u organizovanje dostave oružja u Hrvatsku za potrebe Armije BiH 1994. i 1995. godine". 

Karadžić ističe da je, prema izvještajima američkih obavještajnih agencija, "krajem aprila 1994. američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, djelujući po nalogu predsjednika Klintona, dao `zeleno svjetlo` predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu za uvoz oružja iz Irana i za pretovar oružja Armiji BiH, čime je prekršen embargo UN na naoružavanje".

"Nakon toga, u periodu od maja 1994. do septembra 1995. godine, za Armiju BiH je iz Irana i drugih islamskih država prošvercovano na hiljade metričkih tona pješadijskog i drugog naoružanja. Veliki dio tog oružja završio je  u takozvanim zaštićenim zonama, kao što su Srebrenica i Žepa, gdje je ono korišćeno za napade na srpske civile u okolnim selima", naveo je Karadžić. 

O švercu oružja za BiH preko Hrvatske, Karadžićev pravni savjetnik je prošle godine razgovarao sa Miroslavom Tuđmanom, nekadašnjim šefom hrvatske obavještajne službe i sinom preminulog bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana. Poslije tog razgovora Karadžić je, kako je naveo, zaključio da je general Zagorec bio osoba iz hrvatske vlade sa najviše saznanja o isporukama oružja.                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije