Ex -Yu

Kitarovićeva odala počast žrtvama Jasenovca

Kitarovićeva odala počast žrtvama Jasenovca
Foto: Anadolija | Kitarovićeva odala počast žrtvama Jasenovca

JASENOVAC - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović posjetila je jutros Spomen-područje Jasenovac da bi odala počast žrtvama.

Kitarovićeva je u knjigu utisaka upisala da posjeta Spomen-području logora Jasenovac uvijek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama, te da nijedan politički cilj, niti poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime, saopšteno je iz kabineta hrvatskog predsjednika.

"Hrvatska kao demokratska država, nastala na izdancima svih pozitivnih vrijednosti istorijske borbe hrvatskog naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, osuđuje zločine počinjene u ovom logoru, te sa poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove žrtve, u jedinstvenoj opredijeljenosti za poštivanje ljudskih prava svih svojih građana, kao garancije napretka i mira", navela je Kitarovićeva.

U pratnji Kitarovićeve bio je Ivan Zvonimir Čičak, izaslanik predsjednika na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracionog logora Jasenovac koja će biti održana u nedjelju, 22. aprila.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Jasenovac je od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. godine bio logor smrti, najgori i najzloglasniji od 50 logora i sabirnih centara koje je organizovala NDH, u kojima su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Komemoracija se održava kao znak sjećanja na 22. april 1945. godine kada je posljednja grupa logoraša, njih 600, pokušala proboj iz logora.

Većina je bila pokošena mitraljeskom vatrom stražara ustaša, a proboj iz logora preživjelo je 90 logoraša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije