Ex -Yu

Linta: Evropa da osudi izjave Ruže Tomašić

Linta: Evropa da osudi izjave Ruže Tomašić
Linta: Evropa da osudi izjave Ruže Tomašić

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je danas kao "profašističku i proustašku" izjavu hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić da će "ako Hrvatska počne čistiti svoje dvorište, jako puno Srba iz Hrvatske morati ići u Srbiju".

Linta je pozvao predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da javno osudi izjave Tomašićeve i pokrene inicijativu za usvajanje rezolucije kojom će Evropski parlament osuditi njeno ponašanje i zatražiti da javno reaguju svi oni koji prihvataju evropske vrijednosti i standarde. 

"Ruža Tomašić ovom i prethodnim izjavama otvoreno poziva na nasilje, linč i govor mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj", istakao je Linta u pisanoj izjavi. 

On je ukazao na to da retorika Ruže Tomašić, koja je i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke, predstavlja jak emotivni udarac i izaziva ogorčenje kod žrtava srpske nacionalnosti koje su prošle patnje 90-tih godina. 

Linta je pozvao i Hrvatsku da jasno osudi ponašanje Ruže Tomašić kroz usvajanje Deklaracije u Hrvatskom saboru kako bi se "u startu zaustavilo nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj i pokrenuo proces povratka otetih imovinskih i drugih prava stotinama hiljada protjeranih Srba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije