Ex -Yu

Linta: Hrvatska treba da se suoči sa zločinačkim karakterom rata

Linta: Hrvatska treba da se suoči sa zločinačkim karakterom rata
Linta: Hrvatska treba da se suoči sa zločinačkim karakterom rata

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je kao provokaciju izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da pravda nije stigla one koji su osmislili ideju o "velikoj Srbiji" i poručio da hrvatski narod mora da se suoči sa zločinačkim karakterom takozvanog domovinskog rata.

"Prava istina je da pravda nije stigla Franju Tuđmana i njegove saradnike, jer su se zalagali za ideju etnički čiste hrvatske države", istakao je Linta i naglasio da takozvani domovinski rat nije bio nikakav oslobodilački i odbrambeni rat, već udruženi zločinački poduhvat čiji je primarni cilj bilo protjerivanje Srba sa svojih vjekovnih ognjišta".

"O tome je svoj sud dalo i Pretresno vijeće Haškog tribunala i Međunarodni sud pravde u Hagu, a to što je neko moćan u međunarodnoj zajednici izvršio pritisak na Žalbeno vijeće Haškog trubunala da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač i akcija 'Oluja' proglasi legitimnom akcijom, ne mijenja suštinu stvari", naglasio je Linta, u saopštenju dostavljenom medijima.

"Grabar-Kitarovićeva i hrvatski narod moraju da se suoče sa zločinačkim karakterom takozvanog domovinskog rata, da procesuiraju naredbodavce i izvršioce za brojne zločine nad Srbima, vrate oteta imovinska i druga prava protjeranim Srbima i priznaju i srpske, a ne samo hrvatske žrtve", istako je Linta.

Linta preporučuje predsjednici Hrvatske da pažljivo pročita knjigu prvog ministra unutrašnjih poslova u Tuđmanovnoj vladi i jednog od osnivača HDZ-a Josipa Boljkovca "Istina mora izaći van".

 U navedenoj knjizi Boljkovac nizom činjenica potvrđuje ključnu rečenicu iz govora Tuđmana na Trgu bana Jelačića iz maja 1992. godine da rata u Hrvatskoj ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela, napomenuo je Linta.

On je naglasio da je suočavanje hrvatskog naroda sa istinom o građanskom ratu jedan od preduslova međusobnog uvažavanja i poštovanja i uspostave trajnog mira na području zapadnog Balkana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije