Ex -Yu

MMF: Reforme od ključnog značaja za Srbiju

MMF: Reforme od ključnog značaja za Srbiju
MMF: Reforme od ključnog značaja za Srbiju

BEOGRAD - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ ocijenio je da je privreda Srbije suočena sa ozbiljnim izazovima i da su strukturne reforme od ključnog značaja za vraćanje konkurentnosti zemlje i stimulisanje privatnih investicija.

U izvještaju objavljenom na sajtu MMF, koji je nedavno odobrio Srbiji trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, srpske vlasti se pozivaju na preduzimanje većih napora na unapređenju poslovnog okruženja, stimulisanju aktivnosti u privatnom sektoru, kao i otvaranju novih radnih mjesta.

Pozdravljena je posvećenost srpskih vlasti sprovođenju ambicioznog paketa reformi radi obnavljanja makroekonomske stabilnosti, jačanja finansijskog sektora i podsticanja prognoza privrednog rasta, prenijeli su beogradski mediji.

U izvještaju se navodi da je veoma visoka stopa nezaposlenosti ostala jedna od najvećih socijalnih briga u Srbiji, jer hronični strukturalni problemi nastavljaju da podrivaju cjelokupnu konkurentnost privrede.

Ova finansijska organizacija je podržala strategiju Srbije za fiskalnu konsolidaciju, usmjerenu na smanjenje obaveznih rashoda i pomoći za državna preduzeća.

Bruto domaći proizvod /BDP/ Srbije je, kako se navodi, u 2014. godini oslabio za od oko dva odsto, kao posljedica nastavka pada domaće tražnje pogoršane poplavama i slabom ekonomskom aktivnošću u trgovinskim partnerima. 

"Sve to, zajedno sa niskom uvoznom inflacijom, oborilo je stopu inflacije u Srbiji ispod ciljanog raspona, što je omogućilo izvesno labavljenje monetarne politike", piše u izvještaju. 

U saopštenju s ističe da je javni dug Srbije dostigao 70 odsto BDP u prošloj godini, zbog čega su pokrenute nove mjere s ciljem stabilizacije privrede i pokretanja reformi.

Napominje se da je budžetski deficit Srbije u 2014. godini porastao na 7,0 odsto zbog veće državne pomoći gubitaškim državnim preduzećima i narastanja obaveznih rashoda.

"Finansijski sektor Srbije uglavnom je pokazao otpornost, ali problemi ranjivosti opstaju. Ukupna kapitalizacija je izgleda ostala snažna, a banke likvidne", navodi MMF. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije