Ex -Yu

Mađari ponovo ojačavaju ogradu na granici sa Srbijom

Mađari ponovo ojačavaju ogradu na granici sa Srbijom
Mađari ponovo ojačavaju ogradu na granici sa Srbijom

Mađarska je počela da pojačava "protivmigrantsku" ogradu na svojoj granici sa Srbijom, zbog povećanog broja izbjeglica nakon što je Grčka zatvorila kamp u Idomeniju.

"Nakon zatvaranja izbjegličkog kampa u Idomeniju prošle sedmice, raste broj izbjeglica koji pokušavaju probiti mađarsku ogradu", rekao je Đerđ Bakondi, čelnik ministarstva untrašnjih poslova, zadužen za borbu s ilegalnom imigracijom.

"Zbog toga se pristupilo pojačavanju ograde: na mjestima gdje je bodljikava žica do sada bila dovoljna - sada postavljamo čvrstu ogradu", istakao je on za državni radio Kossuth.

Kako dalje navodi Bakondi, broj ilegalnih prelazaka je od sredine prošle sedmice, kada je Atina zatvorila improvizovani kamp, u kom je više od 8.200 izbjeglica čekalo na ulazak u Makedoniju, porastao sa 70 do 90 na 100 do 150 na dan.

U ponedjeljak je 200 do 250 migranata na srpskoj strani čekalo da uđe u Mađarsku, izvjestio je AFP.

Mađarska, koja je ljetos bila glavna tranzitna zemlja za migrante koji su išli na zapad Evrope, u septembru je postavila bodljikavu žicu na 175 km granice sa Srbijom, a u oktobru na granicu s Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije