Ex -Yu

Makedoniju će referendum koštati 3,5 miliona evra

Makedoniju će referendum koštati 3,5 miliona evra
Foto: N.N. | Makedoniju će referendum koštati 3,5 miliona evra

SKOPLJE - Održavanje referenduma planiranog za 30. septembar o težnjama Makedonije ka članstvu u EU i NATO i o sporazumu Skoplja i Atine o nazivu te bivše jugoslovenske republike koštaće 3,5 miliona evra.

Sredstva će biti obezbijeđena iz budžeta preraspodjelom sredstava iz ministarstava, odlučili su poslanici.

U Sobranju, koje ima 120 članova, danas je 67 poslanika glasalo "za" održavanje referenduma sa pitanjem: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?".

Skupštinsku salu su, prije izjašnjavanja o odluci za raspisivanje referenduma napustili poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji su prethodno podnijeli dva amandmana na odluku, kojima se traži da referendum bude obavezujući, a ne konsultativni, i da sa referendumskog pitanja budu uklonjeni EU i NATO, ali su oba odbijena.

Poslanik VMRO-DPMNE Nikola Micevski je nakon napuštanja sale rekao da je stav stranke da je referendumsko pitanje neprecizno, da ima više značenja i da je manipulativno.

"Time što je referendum konsultativan otvara se mogućnost tumačenja kako se želi", naveo je Micevski.

Sporazumom, koji su predstavnici Skoplja i Atine potpisali na Prespi 17. juna, novo ime bivše jugoslovenske republike će biti Republika Sjeverna Makedonija.

Za validnost referenduma neophodno je da izađe više od 907.000 građana, odnosno više od polovine upisanih u biračke spiskove i da "da" zaokruži apsolutna većina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije