Ex -Yu

Manji protest: I Zagrebčanke protiv Trampa (FOTO)

Manji protest: I Zagrebčanke protiv Trampa (FOTO)
Manji protest: I Zagrebčanke protiv Trampa (FOTO)

ZAGREB – Dvadesetak aktivista Inicijative Ujedinjene protiv mržnje protestvovalo je danas na Cvjetnom trgu kako bi se solidarno pridružili protestima protiv politika Donalnda Trampa koji se održavaju u više od 600 gradova u svijetu.

Feminističke, kao i druge organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava, organizovaju Ženski mars u Vašingtonu. Solidarno im se pridružuju žene i muškarci u više od 650 mjesta u svijetu, pa tako i aktivisti i aktivistkinje iz Zagreba predvođene poznatom hrvatskom feministkinjom Radom Borić.

Inicijativa Ujedinjene protiv mržnje pridružile su se protest američkih žena koje ističu da se “izborom novog predsjednika i njegove administracije inaugurira nasilje, seksistička, homofobna, ksenofobna i rasistička politika kakvu je Tramp zagovarao i tokom kampanje”.

“Feministkinje protiv ksenofobije i fašizacije”, “Naša borba traje cijelu godinu”, “Love Trumps hate” neki su od natpisa istaknutih na ovom protestu.

“Politika koja promovira mržnju i krši ljudska prava nije na djelu samo u SAD-u. Konzervativni pokreti svakodnevno ugrožavaju prava žena u svijetu i Europi, posebice radna, seksualna i reproduktivna prava, a Hrvatska i u tome prednjači", izjavila je Rada Borić na okupljanju.

Protestovaćemo solidarno protiv mržnje, diskriminacije i nasilja protiv žena i svih onih kojima su ljudska prava ugrožena, poručuju aktivisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije