Ex -Yu

Medikus: Nova istraga protiv osam osumnjičenih

Medikus: Nova istraga protiv osam osumnjičenih
Medikus: Nova istraga protiv osam osumnjičenih

PRIŠTINA - Specijalni tužilac iz Euleksa u Kancelariji specijalnog tužilaštva Kosova naložio je istragu protiv osam osumnjičenih za ilegalnu trgovinu i transplantaciju ljudskih organa u slučaju "Medikus".

U saopštenju Euleksa navodi se da je osam pojedinaca pod istragom za krivična dijela organizovanog kriminala, trgovine ljudima, nanošenja teških tjelesnih povreda, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, prevare i trgovine uticajem.

"Nova istraga zasniva se na istragama koje su sprovedene u predmetu `Medikus`, kao i na novim saznanjima koja su proizašla tokom suđenja. Iz istraga i suđenja proizašle su osnovane sumnje da su osumnjičeni djelovali kao saučesnici ili su neposredno ili indirektno pomagali članovima organizovane kriminalne grupe u izvršavanju teških krivičnih dijela, tj. trgovini ljudima radi vaćenja organa", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da se smatra da, bez podrške ili saučesništva osumnjičenih, članovi kriminalne grupe u "Medikusu" ne bi mogli da izvrše pripreme i krivična djela, postignu željene rezultate ili prikriju svoje nezakonite radnje, pokušavajući da stvore naizgled zakonito stanje.

Mješovito sudsko vijeće, sačinjeno od dvoje sudija Euleksa i jednog lokalnog sudije u Osnovnom sudu u Prištini, proglasilo je juče pet osoba krivim u slučaju "Medikus", dok su dvije osobe oslobođene.

Vlasnik klinike LJutfi Derviši osuđen je na zatvorsku kaznu od osam godina i na novčanu kaznu u iznosu od 10.000 evra, te mu je zabranjeno bavljenje profesijom urologa u trajanju od dvije godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije