Ex -Yu

Merkel u Bundestagu o Siriji, Britaniji i sankcijama Rusiji

 Merkel u Bundestagu o Siriji, Britaniji i sankcijama Rusiji
Merkel u Bundestagu o Siriji, Britaniji i sankcijama Rusiji

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je, u obraćanju poslanicima Bundestaga, izjavila da je cilj diplomatskih napora za okončanje četvorogodišnjeg rata u Siriji da se postigne dugoročno riješenje, koje neće uključivati predsjednika te zemlje Bašara Asada.

"Tu se radi o okončanju rata u Siriji bez Asada. Asad nikad ne može da bude dio dugoročnog riješenja", rekla je Merkelova, uz aplauz poslanika, prenio je Rojters.

Kad je riječ o sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, njemačka kancelarka je istakla da one mogu da budu ublažene tek kad mirovni sporazum iz Minska bude u potpunosti primijenjen, a to još nije slučaj.

"I dalje vredi da je moguće ukidanje sankcije Rusiji povezano sa potpunom primjenom sporazuma iz Minska. To se, međutim, još nije dogodilo", rekla je Merkelova u donjem domu njemačkog parlamenta.

Ona je navela i da Njemačka želi da bude postignut dogovor o ostanku Britanije u Evropskoj uniji, ali je istakla i da Berlin ne može da pristane na kompromise kad je riječ o ključnim principima 28-članog bloka.

"Sa jedne strane, želimo da postignemo dogovor koji će omogućiti britanskoj vladi da uspešno sprovodi kampanju za ostanak u Uniji na referendumu planiranom da se održi do kraja 2017. godine", rekla je Merkelova.

"Sa druge strane, mi ne želimo i nećemo da dovodimo u pitanje ključne principe evropskih integracija. Među te principe spadaju, prije svega, princip slobode kretanja i princip nediskriminacije između građana", navela je njemačka kancelarka.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije