Ex -Yu

Milanović: Do penzije drugačije nego do sada

Milanović: Do penzije drugačije nego do sada
Milanović: Do penzije drugačije nego do sada

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas penzionerima da se sistem generacijske solidarnosti na primjeru njihove generacije "igra zadnji put", jer slijede reforme kojima će se penzije zarađivati na drugačiji način nego do sada.

"Generacijska solidarnost se na primjeru vaše generacije igra zadnji put u novijoj istoriji ove zemlje, a nakon toga dolaze nova pravila, pa za svoju penziju, za penziju mojih vršnjaka, i mlađih od mene, moraćemo da zaradimo na neki drugi način", istakao je Milanović, gostujuću na Skupštini Hrvatske stranke umirovljenika (penzionera).

Dodao je da će država, i kada ne bude sistema solidarnosti, uvijek biti tu "da uskoči jer ne može dići ruke od svega", ali će morati da se igra po nekim drugim pravilima, piše RTRS.

On je poručio i da 1,3 miliona penzionera nisu ničija privatna parcela i da niko na njihovu podršku kao jedinstvenog biračkog tijela ne može da računa.

Govoreći o predstojećim penzionim reformama, odnosno o oslanjanju na tzv. drugi stub penzionog sistema - obavezno privatno penzijsko osiguranje, istakao je da nije riječ o neoliberalnom eksperimentu, kako neki tvrde.

Alternativa je, kazao je Milanović, da se sve prebaci u prvi stub, obavezno državno penzijsko osiguranje, i da za 30 godina, kada bude još više starijih građana, više nema para za penzije.

Zato ono što radimo, radimo iz uvjerenja i osećaja dužnosti jer ne možemo biti sigurni šta će biti za 20-30 godina, zaključio je premijer.

Skupštini Saveza penzionera prisustvovao je i predsjednik Hrvatske Ivo Јosipović, koji je zahvalio na podršci te stranke njegovoj kandidaturi za novi predsjednički mandat i poželio da ostvari zadate, zajedničke ciljeve.

"Nema društva koje može da prosperira a da nije utemeljeno na pravdi", rekao je Јosipović i dodao da oni koji su svoj život utkali u buduće naraštaje moraju imati dovoljno prihoda za starost, prenijela je agencija Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije