Ex -Yu

Mileva Marić Ajnštajn dobila svoju ulicu

Mileva Marić Ajnštajn dobila svoju ulicu
Mileva Marić Ajnštajn dobila svoju ulicu

BEOGRAD - Jedna ulica u Bloku 72 na Novom Beogradu danas je dobila naziv po Milevi Marić Ajnštajn, matematičarki i prvoj supruzi slavnog Alberta Ajnštajna, a svoje ulice dobilo je i oko 20 proslavljenih sportista, među kojima je fudbalski trener Branislavu Stanković Ambasador.

Ulica Mileve Marić Ajnštajn od sada će biti ulica na Novom Beogradu u Bloku 72, a ide od Savskog nasipa do kuća u Vinogradarskoj ulici, rekao je predsjednik Komisije za spomenike, nazive trgova i ulica Slobodan Stanimirović. Na današnjoj sjednici imenovano je i 13 dijelova Vodovodske ulice u Žarkovu, koja se inače sastoji od čak 27 dijelova, naveo je Stanimirović.

Prvi dio te ulice zvaće se po nekadašnjem predsjedniku Kajakaškog saveza i generalnom sekretaru Jugoslovenskog olimpijskog komiteta Časlavu Veljiću Čajki, drugi dio po džudisti Ljubomiru Ivanoviću Gedži, treći po proslavljenom vaterpolisti Milanu Galetu Muškatiroviću, četvrti po vaterpolisti Zoranu Jankoviću, a četvrti po stonoteniseru Mihovilu Kapetaniću Miši, rekao je Stanimirović.

Po atletičaru Dragutinu Tomaševiću ime će dobiti peti dio, a zatim redom po dijelovima ulice slijede ulice vaterpoliste Vlade Bjelića i Ante Lambaša, džudiste Radomira Kovačevića Džigija, kao i ulice nazvane po košarkaškim stručnjacima Miodragu Nikoliću i Milunu Maroviću, kao i po rvaču Ljubomiru Ivanoviću.

Despotovačka ulica na Paliluli, koja kao i Vodovodska ima više dijelova, danas je dijelom imenovana, pa će prvi dio te ulice nositi ime po džudisti Svetozaru Mihajloviću, dok će dva kraka drugog dijela biće nazvana po prvom učesniku Olimpijskih igara u Stokholmu 1912. godine Dušanu Miloševiću i treneru Branku Stankoviću Ambasadoru.

Na današnjoj sjednici Komisije nije usvojen prijedlog da dio ulice Koste Racina, koja počinje između brojeva 2. i 4. i ide ulicom Jevrema Grujića, dobije ime po Zvezdinom fudbaleru Rajku Mitiću.

Oko predložene lokacije za ulicu Rajka Mitića nisu se saglasili svi članovi komisije, rekao je Stanimirović, ističući da očekuje da će odluka o njegovoj ulici biti donijeta na nekoj od sljedećih sjednica i da je važno da Komisija bude jednoglasna kada daje nazive ulicama po istaknutim sportistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije