Ex -Yu

Misa zadušnica Paveliću: Poruka srbima da se ne vraćaju

Misa zadušnica Paveliću: Poruka srbima da se ne vraćaju
Misa zadušnica Paveliću: Poruka srbima da se ne vraćaju

BEOGRAD - Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je za Srnu da "misa zadušnica", koja je nedavno služena u Zagrebu za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, pokazuje da u Hrvatskoj nije završena deustašizacija, ali da je to i poruka onim Srbima koji bi odlučili da se vrate u kakvu se nezdravu sredinu mogu vratiti.

"Ako je ustaštvo bila pogrešna politika, zašto se ne oglase oni hrvatski političari koji u posljednje vrijeme predstavljaju Hrvatsku kao državu koja je tobože dala najveći doprinos u borbi protiv fašizma”, rekao je Budimir.

On je konstatovao da u Hrvatskoj poslije Drugog svjetskog rata nije izvršena deustašizacija i podsjetio da su se početkom 90-ih godina, u vrijeme tzv. demokratije na hrvatski način, javno na sceni pojavile ustaše što je i dovelo do samoorganizovanja Srba da im se ne ponovi sve ono što su doživjeli za vrijeme postojanja ustaške NDH.

"Nažalost, većina katoličkih sveštenika i danas podržava tu ideologiju i zato se ne treba čuditi kada organizuju ovakve mise zadušnice", rekao je Budimir.

On je izrazio žaljenje jer o ovom, kako je rekao, sramnom događaju nije bilo pomena u medijima i javnosti u Srbiji.

"To, nažalost, više i nije vijest za medije, pogotovo ne za one u Srbiji", rekao je Budimir.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. Dušan Bastašić ranije je izjavio za Srnu da "misa zadušnica" za ustaškog poglavnika Antu Pavelića svjedoči o tome da se NDH u današnjoj Hrvatskoj i u hrvatskom korpusu u BiH, odnosno na cijelom prostoru bivše NDH, ne pokušava samo rehabilitovati, nego je sve više prisutna u javnom životu.

On poručuje da pripadnici srpskog naroda treba da znaju da su i danas prisutne one težnje hrvatskog naroda koje su se u svom najgorem obliku pokazale od 1941. do 1945. godine, tinjale između dva protekla rata, a nastavile se od1991. do 1995. godine.

"Niko od Srba ne treba da se zavarava da aspiracije za upravo onakvom NDH, kakve su postojale u to vrijeme, ne postoje i danas. Moramo biti svjesni da, uvjeren sam, značajan dio hrvatskog korpusa, a među njima veliki broj djece, unuka i praunuka Pavelićevih koljača, ne smatraju da su svoj posao završili stvaranjem nezavisne države Hrvatske u njenim sadašnjim granicama, nego da su njihovi ciljevi onakvi kakvi su bili i Pavelićevi - Hrvatska do Drine", upozorava Bastašić.

U bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, u strogom centru Zagreba,i ove godine je održana misa zadušnica za ustaškog zločinca Antu Pavelića. Misu za poglavnika NDH predvodili su katolički sveštenici Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos.

Kos je u svojoj propovijedi zločinca Pavelića nazvao "uglednikom koji je podnio žrtvu za sve Hrvate".

Lasić, poznat po svojim zadrtim ustaškim stavovima, sve okupljene je pozvao na molitvu ne samo za Pavelića već iza njegovog koljača Juru Francetića, kojeg je nazvao "krilnikom koji je poginuo za Hrvatsku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije