Ex -Yu

Na stadionu u Osijeku odjekivalo "Za dom spremni"

Na stadionu u Osijeku odjekivalo "Za dom spremni"
Na stadionu u Osijeku odjekivalo "Za dom spremni"

OSIJEK - Tokom utakmice fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Izraela stadionom u Osijeku odjekivao je zloglasni ustaški pozdrav "Za dom spremni", a o tome nema ni riječi kritike, prenosi hrvatski portal "Indeks".

"Hrvatska glumi da je dio `uljuđene` Evrope tako što prije utakmice minutom ćutanja odaje počast žrtvama terorističkih napada u Briselu, nakon čega njeni najviši funkcioneri i ugledne ličnosti `ne čuju` fudbalski `puk` dok slavi hrvatske teroriste i njihova zlodjela", piše novinar "Indeksa" Zvonko Alač.

On postavlja pitanje da li uopšte treba podsjećati kako su tokom Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, zasnovane na rasnim zakonima, koncentracionim logorima i državnom teroru i pod pozdravom "Za dom!" i otpozdravom "Spremni!" prolazili upravo Јevreji? "Očigledno treba: morali su nositi Davidovu zvijezdu, nisu se smjeli kretati poslije mraka, oduzeta su im građanska prava i imovina i konačno, sistematski su istrebljivani, kako bi se poglavnik mogao pohvaliti fireru da smo riješili jevrejsko pitanje", ističe Alač.

On podsjeća da su Јevrejima u NDH paljene i minirane bogomolje, iz udobnih stanova i kuća izbacivani su u pretrpane stočne vagone prema masovnim stratištima od Јasenovca do Aušvica. "Hrvatski reprezentativci, `izbornik`, pa i predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza odreda ističu da im je Osijek, u kojem se desio navedeni ispad, `grad u kojem se najbolje osjećaju`, tamošnji stadion `najsretniji`, a navijači, koji su po velikoj hladnoći ispunili stadion na utakmici sa Izraelom, `zaslužuju posebnu zahvalnost i priznanje`", navodi se u tekstu.

Novinar "Indeksa" konstatuje da o skandiranju, koje bi svugdje bilo skandalozno, ali je u današnjoj Hrvatskoj "Za dom spremni" normalno i poželjno, nema ni riječi kritike. "Kako bi ih uostalom moglo biti kada je na čelu saveza lik koji se nasmijan slika na grobu poglavnika režima kojem se skandiralo isto što i na tribinama osiječkog i svih ostalih stadiona na kojima igra Hrvatska", dodaje Alač.

On kaže da se hrvatski premijer Tihomir Orešković tokom cijele utakmice u loži "smijuljio" i došaptavao sa predsjednikom Hrvatskog fudbalskog saveza Davorom Šukerom, a "dobrog raspoloženja" bio je i ministar sporta Predrag Šustar. "Da je Hrvatska zaista uljuđena država u kojoj se poštuju zakoni, jake policijske snage bi takođe čule ono što se uzvikivalo i što je još bitnije, djelovale bi", piše Alač.

On napominje da reporter Hrvatske televizije ne čuje jasno, glasno i dovoljno dugo "Za dom spremni!" nego hvali "sjajnu" osiječku publiku. "Poseban pomen i još posebnije gnušanje zaslužuje komentar reportera sportske redakcije HTV-a s lica mjesta o `sjajnoj` osiječkoj publici. Nakon što je u servilnom maniru prethodnika i starijih `zaslužnih` kolega iskazao zadovoljstvo što se državni vrh vratio na utakmice Hrvatske, usput napominjući da `predsjednica nažalost nije tu, ali je poslala navijačku poruku putem Fejsbuka`, pohvalio je osiječku publiku, koja je `stvorila jednu lijepu atmosferu`", navodi se u tekstu.

(NN/RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije