Ex -Yu

Nasilje nad novinarima u porastu

Nasilje nad novinarima u porastu
Nasilje nad novinarima u porastu

BEOGRAD - Nasilje prema novinarima u zemljama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je u porastu, a u prošloj godini ubijeno je sedam novinara dok su obavljali svoj posao, rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji je otvorio dvodnevnu konferenciju "Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u zemljama OEBS-a" u Beogradu.

Dačić je rekao da činjenica da je prva velika konferencija pod srbijanskim predsjedavanjem ovom organizacijom dokaz da Srbija visoko na listi prioriteta ima pitanja zaštite novinara i slobode izražavanja.

"Uvereni smo da je sloboda izražavanja koja se najbolje manifestuje kroz neometani rad medija ključni element svakog istinski demokratskog društva", rekao je Dačić.

Podsjetivši na napad na satirični francuski magazin "Šarli Ebdo" početkom ove godine u Parizu, rekao je da je nasilje prema novinarima u bilo kojoj formi neprihvatljivo.

"Srbijansko predsedništvo OEBS-om će pitanje bezbednosti i slobode novinara držati visoko na svojoj agendi", rekao je Dačić.

Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, rekao je da je Srbija prošlog avgusta usvojila tri medijska zakona i u predviđenim rokovima donijela podzakonske akte koji će olakšati primjenu tih zakona.

"Prvi put je u jednom ovdašnjem medijskom zakonu definisan javni interes za postojanjem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja svih građana Srbije", rekao je Tasovac.

On je podsjetio da je postojanje Vladine komisije za istraživanje ubistva novinara jedna od ključnih institucija koja pokazuje iskrenu želju da se rasvijetle tamne mrlje nedavne prošlosti.

Dunja Mijatović, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, čija je Kancelarija suorganizator ove konferencije, pozvala je zemlje članice da urade više kako bi bezbjednost novinara i sloboda javne riječi bile zaštićene, kao i da usvoje predanost da će se uraditi više na tom polju.

"Situacija je daleko od ružičaste. U nekoliko zemalja članica OEBS-a novinarima prete, tuku ih na ulici, zatvaraju uz navođenje montiranih optužnica protiv njih i to mora prestati", istakla je Mijatovićeva.

Tokom konferencije biće organizovano nekoliko panela. Jedan će biti posvećen bezbjednosti novinara nakon napada na francuski magazin "Šarli Ebdo" pod nazivom "Izazovi nasilnih napada na novinare". Drugi panel je pod nazivom "Bezbjednost žena novinara u onlajn medijima", treći govori o digitalnoj bezbjednosti, dok je četvrti posvećen pravnoj zaštiti, kao i zaštiti integriteta novinara.

Litvanija predstavljala BiH?

Na konferenciji se, inače, nije pojavio niko od predstavnika BiH, iako je njihovo učešće bilo predviđeno, o čemu svjedoči i prazna stolica ispred koje stoji natpis Bosna i Hercegovina.

Od nadležnih do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo uspjeli da dobijemo odgovor o uzrocima izostanka s konferencije, niti, što je još važnije, o tome ko je ovlastio Litvaniju da javno nastupa u ime BiH.

Litvanija je, naime, u svoje i u ime još nekoliko delegacija, među kojima je kako je navedeno i BiH, na konferenciji javno osudila rusku aneksiju Krima, na šta je oštro reagovala delegacija Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije