Ex -Yu

Ni nakon 30 godina ne zna se uzrok smrti Dade Vujasinović

Ni nakon 30 godina ne zna se uzrok smrti Dade Vujasinović
Foto: Wikipedia | Ni nakon 30 godina ne zna se uzrok smrti Dade Vujasinović

BEOGRAD - Prije tri decenije na današnji dan novinarka "Duge" Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu. Slučaj do danas nije razriješen.

Prema izvještaju Holandskog forenzičkog instituta iz Haga o slučaju Dade Vujasinović od prije osam godina, riječ je o ubistvu, samoubistvu ili nesrećnom slučaju. Od tada se tapka u mjestu tako da i na tridestogodišnjicu smrti novinarke, novih informacija o uzroku smrti nema.

Advokat Marko Pušica rekao je za UNS da je protekom 30 godina od događaja, po Krivičnom zakoniku, nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja za krivično djelo ubistva.

Prema njegovim riječima, slučaj sumnjive smrti Dade Vujasinović još uvijek se rješava u predistražnoj fazi. 

"Možemo zaključiti da se nije odmaklo od početka postupanja, a to je stvarni poraz srpskog pravosuđa", kaže Pušica.

Kako je naglasio, poražavajuće je saznanje, da je u ovom predmetu protekom 30 godina od događaja, nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja.

"To znači da se ni u predistražnom postupku, niti u bilo kojoj drugoj fazi krivičnog postupka, više ne može utvrditi istina u ovoj stvari i slučaj sumnjive smrti novinarke se faktički završava u fazi u kojoj je započet i bez sudskog epilog", konstatuje Pušica, prenosi RTS.

Radislava Dada Vujasinović je 8. aprila 1994. godine pronađena mrtva u porodičnom stanu u Beogradu. Ponovljenim vještačenjima, početkom 2008. godine, odbačena je verzija o samoubistvu, a Okružno tužilaštvo januara 2009. pokrenulo je pretkrivični postupak za ubistvo.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. u Čapljini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Poslije završenog fakulteta radila je kao novinar "Privrednog pregleda", a potom u magazinu "Duga".

Godine 1993. postala je članica uređivačkog kolegijuma "Duge". Za reportaže sa slavonskog ratišta te godine je dobila nagradu "Svetozar Marković" Udruženja novinara Srbije.

Zbog svojih istraživačkih tekstova o sprezi kriminala i politike, dobijala je prijetnje, ucjene i sudske tužbe.

Knjiga "Svedočenja iz obeščašćene zemlje", kompilacija njenih tekstova, intervjua i privatnih pisama objavljena je 1995. u Torontu.

Udruženje novinara Vojvodine i druga novinarska udruženja podržali su inicijativu da jedna ulica u Zrenjaninu dobije njeno ime. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije