Ex -Yu

Nikolić spreman za sastanak sa Josipovićem i Izetbegovićem

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je spreman za razgovor sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Nikolić je na konferenciji za novinare po završetku samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ u Beogradu, rekao da će im biti na raspolaganju onog časa kada odluče da razgovaraju o budućnosti država i naroda regiona.

"Želim da Srbija bude na visokom mestu u svačijim očima. Svako je bio zastupljen /na današnjem skupu/ onako kako je smatrao da treba da bude zastupljen. Srbija je bila u najjačem sastavu, tako da očekujem da posle prolaznog nesnalaženja u nekim državama otpočne naša potpuna saradnja", rekao je Nikolić.

Podsjećajući na to da je SEECP organizacija sastavljena od članica EU i onih koje žele da uđu u EU, Nikolić je ocijenio da je to osnov i za dobru ekonomsku saradnju i poručio da on lično neće biti smetnja saradnji.

"Lično ću učiniti sve da ne budem problem koji bi bio istican kao razlog za nemogućnost saradnje. Mislim da sam svojim delima već dokazao da sam potpuno posvećen ideji saradnje, bezbednosti i mira", rekao je Nikolić.

On je istakao da narodi i države moraju da sarađuju.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je samit kao uspješan i zaključio da su države regiona upućene jedne na druge.

Vujanović je poželio Srbiji da u ovoj godini otpočne pregovore sa EU  i uvjeren je da ono što je predsjednik Nikolić promovisao u Briselu, predstavlja ono čemu će biti posvećen - dobrom evropskom putu Srbije.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov uvjeren je da će se SEECP pokazati kao konstruktivan i pozitivan za region i najavio da će prioriteti Makedonije tokom njenog predsjedavanja biti teme od globalnog i regionalnog značaja kao što su klimatske promjene i rizici od katastrofa, za šta je potrebna regionalna saradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije