Ex -Yu

Nikolić u posjeti Palestini

Nikolić u posjeti Palestini
Nikolić u posjeti Palestini

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Srbija i Palestina imaju sličnu sudbinu i probleme rješavaju pregovorima, jer su snažne i žele da pronađu trajno rješenje, rekao Nikolić poslije razgovora sa Abasom.

Uz najviše državne počasti i intoniranjem himni Srbije i Palestine predsjednik Mahmud Abas dočekao kolegu iz Srbije predsjednika Tomislava Nikolića. Nikolić se prethodno sastao sa jerusalimskim patrijarhom.

Nikolić je obraćajući se novinarima u Ramali zajedno sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom rekao je da Srbija i Palestina imaju sličnu sudbinu i probleme rješavaju pregovorima upravo zato što su snažne i žele da pronađu trajno rješenje.

"Imamo sličnu sudbinu i rješavamo je na sličan način - pregovorima. Ponekad oni koji nas ne podržavaju pomisle da to što pregovoramo je naša slabost, a mi pregovaramo zato što smo snažni, zato što vjerujemo da smo u pravu i zato što želimo da omogućimo i svojoj i tuđoj djeci da žive bolje", poručio je Nikolić.

Nikolić je ukazao da je najteže početi razgovore, "a poslije se do rješenja dođe".

"Srbija samo nikada nije dozvolila da nam neko ugrozi integritet i da nas ponizi, a predsjednik Abas neće dozvoliti da se to dogodi palestinskom narodu", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da ga je Abas obavijestio o toku pregovora sa Izraelom, kao i da je on palestinskog predsjednika obavijestio o toku pregovora Beograda i Prištine.

"Mi ćemo pregovore iskoristiti da dođemo do trajnog rješenja - Srbija je samo geografski deleko od Palestine, a inače je bliskost očigledna i vječita", rekao je Nikolić.

Ukazujući da Srbija ima dobre odnose i sa Palestinom i sa Izraelom, Nikolić je rekao da "ima povjerenja da će do dogovora doći" i podsjetio da je Srbija glasala za Palestinu u Generalnoj skupštini UN "iz svog osećanja, duše i želje da svaki građanin i narod na zemljinoj kugli ima svoja prava".

Palestinski predsjednik istakao je da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je prepoznala da je "ključ mira i stabilnosti u oblasti Bliskog istoka u tome da se Palestina vrati na geografsku kartu".

"Mi nikada sa vašom zemljom nismo prekidali kontakte i sećam se da je vaša zemlja bila jedna od prvih koja je bila domaćin ranog dijaloga između Palestinaca i Izraela", istakao je Abas.

Abas je rekao da je sa predsjednikom Nikolićem, između ostalog, razgovarao o načinima na koje mogu da se ojačaju prijateljski odnosi palestinskog i srpskog naroda i razviju saradnja i poslovni odnosi, ekonomska i kulturna razmena, kao i saradnja u sektoru turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije