Ex -Yu

Novi šef hrvatske diplomatije bivši savjetnik u Vladi Srbije?

Novi šef hrvatske diplomatije bivši savjetnik u Vladi Srbije?
Foto: Ilustracija | Novi šef hrvatske diplomatije bivši savjetnik u Vladi Srbije?
Tanjug

ZAGREB - Za manje od dvije godine Hrvatska je promijenila tri ministra spoljnih poslova - Vesnu Pusić, naklonjenu unaprjeđenju odnosa sa Srbijom, zamijenio je Miro Kovač, previše fokusiran na Srbiju, uslijedio je Davor Ivo Štir, ne toliko zainteresovan za poziciju Beograda, a od utorka tu funkciju preuzima Marija Pejčinović Burić, u dobroj mjeri nepoznata široj hrvatskoj javnosti.

Ipak, ako je vjerovati hrvatskom "Večernjem listu", Pejčinović Burić bila je angažovana kao savjetnica Vlade Srbije, u svojstvu stručnjaka za evropske integracije. 

Mimo toga, njena službena biografija obilježena je nizom, mahom ekspertskih, poslova i angažmana.

Na funkciju ministra dolazi sa mjesta državnog sekretara.

Pejčinovićeva (1963) je rođena u Mostaru, diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina poslije magistrirala je evropske nauke, nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brižu i Varšavi.

Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb.

U hrvatsku diplomatju ulazi 2000. godine imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu evropskih integracija, koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić, pa Neven Mimica.

Godine 2005. postala je državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, koje je tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gdje se zadržava do 2008.

Istovremeno je bila i članica pregovaračke grupe za pregovore sa EU u poglavljima 30 o spoljnim odnosima, 31 o spoljnoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici, 34 o institucijama i 35 - ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodila je izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savjetnica za evropske politike na projektima koje su finansirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Za državnu sekretarku u MVEP-u imenovana je novembra prošle godine.

Za Srbiju nije nevažno ko je na čelu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, s obzirom na to da je ova zemlja kandidat za članstvo u EU, u kojoj je Hrvatska najmlađa članica.

Hrvatska se EU priključila 1. jula 2013. 

Vesna Pusić, koja je u to vrijeme bila i predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS), sada članice vladajuće koalicije, kao ministarka spoljnih poslova bila je veoma naklonjena dobrim odnosima sa Srbijom.

Ona je znala da kaže da u odnosima Hrvatske i Srbije "ne teku uvijek med i mlijeko", ali da i jedna i druga zemlja znaju da su komunikacija i pronalaženje zajedničkog rješenja u obostranom interesu.

"Dosta smo se svađali oko razlicitih stvari, oko nekih možda opravdano, nekih možda neopravdano i pretjerano. Ali, ja smatram naše odnose dobrima i mislim da u tom pravcu treba da idemo", rekla je svojevremeno Pusićeva.

Od januara do oktobra 2016. ministar spoljnih i evropskih poslova je bio HDZ-ovac Miro Kovač, koji nije propuštao priliku da u svojim izjavama iznese optužbe na račun Srbije i prijetnje povodom njenog ulaska u Evropsku uniju. 

Kovač je u Srbiji zapamćen kao ministar u vladi američkog biznismena Tihomira Oreškovića koji je najprije ulazak Srbije u EU uslovljavao ukidanjem zakona o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije, da bi potom značajno pooštrio retoriku, rekavši da Srbija "zbog svog ponašanja nikada neće postati članica EU".

Kovač je nesumnjivo, a o tome su pisali i strani mediji, za kratko vrijeme svog ministrovanja doprinio pogoršanju odnosa Hrvatske i Srbije do te mjere da su ga, pojedini mediji nazvali "podstrekivačem", piše "Tanjug".

Sa dolaskom Plenkovića na premijersku poziciju, šef hrvatske diplomatije postaje njegov kolega iz Evropskog parlamenta Davor Ivo Štir, koji se nije mnogo miješao u odnose Hrvatske i Srbije, a kada bi ponekad bio pitan - on bi diplomatski odgovorio da je "hrvatski cilj stabilizovati prilike na jugoistoku Evrope".

Gostujući jednom prilikom na HRT-u zajedno sa svojom nekadašnjom koleginicom Vesnom Pusić, oni su se složili da Hrvatska i Srbija treba da sarađuju i da rade na dijalogu.

Štir je tada posebno pohvalio susret Plenkovića sa tadašnjim srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu, rekavši da je to upravo bila prilika za dijalog. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije
}