Ex -Yu

O čemu će razgovarati Vučić i Makron

O čemu će razgovarati Vučić i Makron
Foto: Tanjug | O čemu će razgovarati Vučić i Makron

PARIZ - Emanuel Makron, francuski predsjednik, i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, u ponedjeljak će razgovarati o evropskim integracijama Srbije i odnosima Beograda i Prištine, piše francuski dnevnik "Figaro".

Teme će biti i jačanje saradnje dvije zemlje u odbrani, energetici i vještačkoj inteligenciji.

Od goluba do jastreba. Tako se mijenjao stav francuskog predsjednika, sa promjenama u Evropi, od početka rata u Ukrajini, prenosi Nova.

Posljednji zapadni državnik koji je liniju komunikacije sa ruskim predsjednikom držao otvorenom, u trećoj godini sukoba, sa čela jedine nuklearne sile u Evropskoj uniji poručuje - Evropa mora da se sprema za rat, ako želi mir.

Neskrivena je ambicija Makrona da se nametne kao najuticajniji evropski lider.

U razgovoru sa Vučićem, prema najavama iz Jelisejske palate, potvrdiće punu podršku evrointegracijama, čiji je sastavni dio, kako se navodi, normalizacija odnosa sa Prištinom.

Vučić i Makron u Parizu će, prema računici predsjednika Srbije, razgovarati 20. put. Posjetu francuskog predsjednika Srbiji prije pet godina, pratile su francuske investicije, poput ulaganja u Aerodrom "Nikola Tesla2.

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije smatra da će Vučić pokušati da objasni stavove Srbije Makronu i da pokuša da dobije njegovu podršku u vezi s tim pitanjima, prenosi RTS.

"S nastavkom evropskih integracija, s našom pozicijom o članstvu Kosova u Savetu Evrope, rezultat zavisi od samog stava unutar zapadnog saveza, pre svega SAD, o svim tim pitanjima", dodaje Zečević. Posjeta Francuskoj, prema Vučićevim riječima, od strateškog je značaja.

Moguća najskuplja kupovina u istoriji srpskog vojnog budžeta

Na agendi su i perspektive da se stari borbeni avioni u srpskom vazduhoplovstvu zamijene novim "Rafalima".

Pregovori o kupovini teškoj, prema procjenama, nekoliko milijardi evra vode se već nekoliko godina. A najavljuje se i mogućnost kupovine transportnih helikoptera "Airbus".

Petar Vojinović, urednik portala "Tango Six", ističe da bi to bila najskuplja kupovina u istoriji srpskog vojnog budžeta.

"Srpsko vazduhoplovstvo je trenutno, nakon više godina, sposobno da obavlja te zadatke koji se pred njih stavljaju, pre svega zaštita vazdušnog prostora, ali te letelice s kojima oni trenutno raspolažu će negde tridesetih godina morati da se povuku", objašnjava Vojinović.

Goran Janićević, urednik emisije "Dozvolite" na RTS-u, napominje da je taj avion potrebno održavati, pošto su savremeni borbeni avioni veoma komplikovani za održavanje.

"Srbija je nedavno uvrstila u svoj arsenal savremene radare za osmatranje vazdušnog prostora 'GroundMaster 400A'. To je trenutno najsavremeniji radar tog tipa u svetu", dodaje Janićević.

Razvoj nuklearnog programa

Saradnja sa Francuskom u oblasti energetike mogla bi da poprimi konkretnije obrise i kada je riječ o razvoju nuklearnog programa u Srbiji, prema najavama - izgradnje modularnih nuklearnih elektrana.

Više od dvije trećine struje, Francuzi dobijaju iz nuklearki u Srbiji zabranjenih već četvrt vijeka.

Đorđe Lazarević sa Elektrotehničkog instituta "Nikola Tesla" navodi da je Francuska zemlja sa velikim iskustvom u razvoju nuklearnih tehnologija.

"Osim što koristi nuklearnu energiju za dobijanje energije u svojoj zemlji, ona je i jedan od nosilaca tehnologije proizvodnje velikih nuklearnih elektrana, takođe ima svoj projekat u oblasti malih modularnih reaktora", dodaje Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije