Ex -Yu

Oskrnavljena crkva u Uroševcu

Oskrnavljena crkva u Uroševcu
Oskrnavljena crkva u Uroševcu

UROŠEVAC - U Uroševcu je oskrnavljena pravoslavna crkva Svetog cara Uroša, na kojoj su ispisani uvredljivi grafiti i natpis "Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca".

Crkvu već nekoliko dana čuva kosovska policija, a grafiti su, prema riječima uroševačkog paroha Živojina Kojića, ispisani sa južne strane crkve.

"Grafiti su ispisani sa južne strane, prema pruzi, znači nisu sa strane koja je okrenuta ka putu gde se nalazi patrola kosovske policije. Policija čuva crkvu i ja stvarano ne znam kako se to desilo", rekao je Kojić.

U pogromu 17. marta 2004. godine, crkva u Uroševcu je teško oštećena, iako su je tada čuvali grčki vojnici Kfora.

Proteklih dana oskrnavljeno je više srpskih grobalja, a incidenti su uslijedili nakon što je ispred zgrade opštine u Preševu, na jugu Srbije, uklonjen spomenik bivšim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Oskrnavljena je i crkva Svete Trojice u povratničkom selu Babljak kod Uroševca, a na starom pravoslavnom groblju u Prištini porušeno je pet nagrobnih spomenika.

Kosovska policija pokrenula je istrage o rušenju skoro 100 spomenika na grobljima na području Prizrena, Klokota, Vučitrna i Obilića i posebno zbog pucanja na spomenik dvojici srpskih dječaka stradalih na rijeci Bistrici u Goraždevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije