Ex -Yu

Osnovan Nacionalni savjet Srba Slovenije

Osnovan Nacionalni savjet Srba Slovenije
Osnovan Nacionalni savjet Srba Slovenije

LJUBLJANA - U LJubljani je osnovan Nacionalni savjet Srba Slovenije sa namjerom da brine o zaštiti i očuvanju kulturnih vrijednosti Srba u Sloveniji, kao i održavanju i unapređivanju veza sa matičnom državom.

Za predsjednika Savjeta izabran je Branislav Rajić, poslanik Stranke modernog centra u slovenačkom parlamentu, koji je rekao da su Srbi u Sloveniji ponosni što mogu da dijele vrijednosti savremenog evropskog društva zajedno sa njenim drugim državljanima.

"Mi ne osnivamo Nacionalni savet Srba Slovenije da bi se izdvajali iz slovenačkog društva. Naprotiv, osnivamo ga zato da bismo bili još aktivniji članovi toga društva i da bi se u njemu zaista osećali kao kod kuće", naveo je Rajić.

Uloga Savjeta jeste i da se brine o povezivanju, jačanju i usmjeravanju rada postojećih srpskih kulturnih društava, čije je djelovanje sada samoorganizovano, nedovoljno povezano, bez javnog uticaja i u velikoj mjeri prepušteno znanju i snalažljivosti pojedinih članova.

Osim predsjednika, izabrana su i dva potpredsjednika Savjeta, sekretar i glavni odbor.

Među osnivačima Nacionalnog savjeta su predstavnici srpskih kulturnih društava i saveza, te ugledni pojedinci iz poslovnog, kulturnog i političkog života Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije