Ex -Yu

Parastosom žrtvama obilježeno 17 godina od Oluje

Parastosom žrtvama obilježeno 17 godina od Oluje
Parastosom žrtvama obilježeno 17 godina od Oluje

BEOGRAD - Parastos ubijenim Srbima u akciji hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine služen je danas u Crkvi svetog Marka u Beogradu u prisustvu više stotina članova porodica stradalih.

Parastos je služio srpski patrijarh Irinej koji je u obraćanju okupljenima rekao da je teško naći riječi opravdanja za strašne zločine koji su se desili prije 17 godina na područjima gdje su Srbi "kao nikada u svojoj istoriji postradali".

"Sećamo se mnogih duša koje su ostavile svoje živote i svoje kosti rasule širom Like, Banije, Korduna i severne Dalmacije", rekao je Irinej.

Patrijarh je ukazao i na stradanja prognanih Srba navodeći da se taj broj procjenjuje na 250.000, odnosno 350.000.

"Oni su ostavili svoje domove u kojima su vekovima živeli i ostavili sve ono što su tokom života nasledili onima koji su im bili neprijatelji. Neprijatelji su im bili hrišćani", rekao je Irinej.

Patrijarh je kazao da je 20. vijek za Srbe predstavljao vijek najvećeg stradanja i naveo da je sigurno da nema opravdanja za bezakonje i zločine koji su se dogodili.

"Desetine hiljada čeka da se vrati odakle je raseljeno, ali pravde za naš narod u svetu više nema. Mi se nadamo da će kad-tad progovoriti pravda, ako ne ljudska, onda sigurno božija", rekao je Irinej.

Patrijarh je izrazio očekivanje da će se srpski narod vratiti svojim domovima, njivama i stanovima i pozvao "moćnike ovog svijeta" da učine da se ta pravda postigne i uspostavi.

"Pravda treba da bude ista, kako prema drugima tako i prema našim narodima", rekao je Irinej.

Parastosu su prisustvovali predstavnici udruženja porodica nestalih i poginulih, ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, pripadnici Vojske Srbije, brojni građani među kojima je bio i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin.

Parastos povodom 17 godina od početka akcije "Oluja" organizovalo je Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza", a predstavnici te organizacije potom su položili vijence na spomen ploču žrtvama u Tašmajdanskom parku.

Danas se navršava 17 godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja" koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Nema preciznih podataka o žrtvama, a, po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske "Oluja" nestalo je 1.805 ljudi. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije