Ex -Yu

Pilot pitao da li iko vidi pistu

Pilot pitao da li iko vidi pistu
Pilot pitao da li iko vidi pistu

BEOGRAD - Posljednje riječi pilota Vojske Srbije Omera Mehića, zabilježene svega nekoliko sekundi prije nego što se njegov helikopter srušio 13. marta na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, bile su: "Ljudi, vidi li iko pistu? Moramo u penjanje!"

"Večernje novosti" pišu da su to pokazali rezultati izvještaja tehničke komisije Komande Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, u kojem je do detalja opisan događaj, a obuhvata i sve tehničke i proceduralne elemente kobnog leta.

U nalazu o uzrocima tragedije koja je odnijela sedam života navodi se da je vojni helikopter, koji je poslat na spasilački zadatak transporta bolesne bebe iz Novog Pazara, bio potpuno ispravan, a pravila letenja i lanac komandovanja su ispoštovani.

Utvrđene su i neke nepravilnosti, kao što je činjenica da, zbog hitnosti zadatka, o akciji spasavanja nije bio obaviješten načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kome je za akciju javljeno tokom leta.

Prema nalazu vještaka, vremenski uslovi tokom leta nad Srbijom tragične noći bili su složeni, ali nisu bili presudni za tragediju.

Pilot Mehić je uradio sve po proceduri, a nedostatak goriva je isključen, jer je utvrđeno da je u trenutku pada u rezervoarima bilo 650 litara, što je dovoljno za još sat i 15 minuta leta.

U izvještaju se navodi da je Mehić, neposredno prije pada helikoptera, komunicirao sa kontrolorom leta koji mu je rekao da je na pragu piste i da slobodno može da sleti.

Međutim, kada je počeo da se spušta, promijenio je ton rekavši: "Ne vidim pistu, ne vidim je" i ponovo je krenuo da se diže.

"Na pisti ste. Spuštajte se slobodno", ponovio mu je operater nekoliko trenutaka kasnije.

Mehić je zatim ponovo pokušao da se prizemlji, ali kako nije vidio pistu i kako mu posada nije odgovarala da je vidi, odlučio je da digne helikopter još jednom.

"Idemo u penjanje", izgovorio je major Mehić i naglo podigao helikopter.

Letjelica ubrzava i dostiže visinu od 250 metara. To naglo uspinjanje i ubrzanje letjelicu prvo zanosi na lijevu stranu, pa je naglo okreće na desni bok. U sljedećem trenutku helikopter je posustao i usmjerio se ka tlu.

U padu vojnog helikoptera u Surčinu 13. marta uveče poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici - četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije