Ex -Yu

Počela parnica po trećoj tužbi protiv Koste Kecmanovića i njegovih roditelja

Počela parnica po trećoj tužbi protiv Koste Kecmanovića i njegovih roditelja
Foto: Tanjug | Počela parnica po trećoj tužbi protiv Kecmanovića

U Višem sudu u Beogradu danas je počelo pripremno ročište po trećoj tužbi protiv oca, majke i dječaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole i ranio pet učenika i nastavnicu istorije.

Ovu tužbu podnio je maloljetnik J.D. koji je ranjen tog 3.maja, odnosno njegovi roditelji kao zakonski zastupnici.

Vladimir Popović, punomoćnik porodice Dimitijević koja je tužila Kecmanoviće, predložio je danas saslušanje roditelja ranjenog djeteta, saslušanje Kecmanovića, vještačenje maloletnog J.D. od strane komisije veštaka ortopeda, traumatologa i neuropsihijatra na okolnosti umanjenja opšte životne sposobnosti.

Takođe je predloženo vještačenje K.K. na okolnost da li je tog dana bio sposoban za rasuđivanje.

Popović je istakao da se protivi prekidu ovog parničnog postupka, smatrajući da je utvrđena odgovornost roditelja jer su ga obučavali da rukuje oružjem.

Punomoćnica tuženih Kecmanovića Marina Ivelja se složila sa prijedlogom da se uradi vještačenje maloljetnog K.K, dok je zatražila da sud pribavi izvještaj Centra za socijalni rad na okolnosti o odnosima u porodici, odnosno da li je riječ o problematičnoj porodici, prenosi Tanjug.

Predložila je i zapisnik o disciplinskoj odgovornosti pedagoga, psihologa, sekretara i direktorke škole kritičnom prilikom, kao i da se pribavi snimak iz streljene koji dokazuje, kako tvrdi Ivelja, da je maloljetnika prvi put u streljni obučavao instruktor, a ne otac.

Ivelja je predložila i elektronski dnevnik K.K., prepiske između njega i razredne nakon ekskurzije.

Sanja Gunjić, zastupnik tužene škole i zamjenik državnog pravobranioca, je predložila da se sasluša svjedok ispred ustanove koja vrši nadzor obezbjeđenja škole, kao i saslušanje zaposlenih koji su tog 3.maja bili prisutni.

Sljedeće pripremno ročište zakazano je za 31. maj, kada će sudija odlučiti o predloženim dokazima i zaključiti pripremno ročište.

Tužba je podnesena protiv maloljetnika K.K. i njegovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović, radi naknade nematerijalne štete usljed pretrpljenog fizičkog bola, straha i psihičkog bola.

Pored ovog parničnog postupka, pred Višim sudom u Beogradu počela su još dva suđenja po tužbi koju podnijeli članovi porodice Dukić i po tužbi 27 članova porodica ubijenih.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka donijeće odluku da li u potpunosti ili djelimično prihvata tužbeni zahtev porodica ili ga eventualno odbija.

Pred Višim sudom u Beogradu vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dječaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je on krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije