Ex -Yu

Podrška državnom rukovodstvu od srpskih opština sa Kosova

LEPOSAVIĆ - Odbornici i rukovodstva četiri srpske opštine sa sjevera Kosova na današnjem zasjedanju u Leposaviću zaključili su da je "odlučnost i jedinstvo državnog vrha Srbije, iskazano u osmoj rundi dijaloga sa Prištinom u Briselu, izraz državničke, nacionalne i odgovorne politike prema najbitnijem državnom pitanju".

"Ova odlučnost je kod građana i rukovodstva na severu Kosova prihvaćena i pozdravljena kao neprihvatanje daljih ucena, ponižavanja i uslovljavanja od dela međunarodne zajednice", navodi se u zaključcima sa današnje sjednice.

Sada je trenutak da Ustavni sud Srbije, bez odgađanja, donese odluku o ustavnosti do sada postignutih briselskih sporazuma i uredbi Vlade Srbije donesenih za njihovu primjenu, zaključili su odbornici, uz konstataciju da je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN "jedini legalan akt".

U skladu s tim, odbornici smatraju da je ovo trenutak da se Euleks zamijeni Unmikom i pregovarački proces vrati u nadležnost Savjeta bezbjednosti UN.

Zaključeno je i da je prijeko potrebno da se u srpske sredine na Kosovu vrati ruski kontingent u sastavu Kfora koji bi za srpski narod bio garant mira.

Odbornici su izrazili očekivanje da će se međunarodne snage bezbjednosti uzdržati od jednostranih poteza i da će blagovremeno spriječiti svaki pokušaj takozvanih prištinskih vlasti da nasilnim akcijama ugroze mir i bezbjednost na Kosovu.

Predstavnici srpskih opština na sjeveru Kosova zalažu se za otvorenu i konstruktivnu saradnju sa predstavnicima međunarodnih organizacija radi očuvanja mira i bezbjednosti i kontrole situacije na terenu, bez obzira na rezultate i tok vođenja političkog procesa.

"Skupštine opština Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok formirale su Odbor za pripremu akata o osnivanju skupštine, vodeći računa, o Ustavu Srbije i volji građana iskazanoj na referendumu u februaru prošle godine. Odbor čine predsednici i sekretari skupština sve četiri opštine sa severa Kosova", rekla je predsjednik Skupštine Kosovske Mitrovice Ksenija Božović.

Domaćin sjednice, predsjednik opštine Leposavić Dragiša Vasić, pozvao je građane na budnost, a predstavnike međunarodne zajednice da zaštite građane.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da se samo pod okriljem Savjeta bezbjednosti UN može doći do sveobuhvatnog rješenja za Kosovo i Metohiju, ističući da su odluke državnog vrha prihvatljive za kosovske Srbe.

On je upozorio da postoji latentna opasnost od nasilnih akcija Prištine koja bi mogla da pokuša da integriše sjever Kosova i srpske sredine u kosovske institucije i da zato očekuje da međunarodna zajednica obezbijedi mir i bezbjednost za sve građane Kosova i Metohije bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

"Albanci treba jednom da shvate da, koliko je Kosovo njihovo, toliko je i srpsko, i u njemu ima mjesta za sve, ali ne pod okriljem albanskih institucija. Ako mi ne želimo da upravljamo Albancima, nećemo dozvoliti ni da Albanci upravljaju nama, jer želimo da zadržimo institicije Srbije i Srbiju na ovim prostorima", poručio je Nedeljković.

Današnje zasjedanje proteklo je bez uobičajenih podjela na one koji su "za" i one koji su protiv predloženih zaključaka, čime je, kako je zaključeno, iskazano puno jedinstvo Srba sa sjevera Kosova sa državnim rukovodstvom Srbije.

U Briselu je sinoć završena osma runda razgovora Beograda i Prištine na kojoj nije postignut dogovor o nadležnostima zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije