Ex -Yu

Poplave u Srbiji, vanredno u Lučanima i Arilju

Poplave u Srbiji, vanredno u Lučanima i Arilju
Poplave u Srbiji, vanredno u Lučanima i Arilju

BEOGRAD - Kiša je donijela brojne probleme po Srbiji. Vanredna situacija u Lučanima i Arilju. Kod Čačka probijen nasip. Problema ima i u požeškom kraju i Bajinoj Bašti.

08. 21 - Teška situacija u Čačku, tačnije kod Preljine, gdje je rijeka Čemernica probila nasipe. Tokom noći evakuisano je oko 15 osoba, kaže za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

RTS javlja da je nakon izlivanja Bjelice i pritoka na teritoriji Opštine Lučani proglašena vanredna situacija.

Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice.

Voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i u stambene objekte u naseljenom mjestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta. Prave se nasipi i stalno zasjeda Štab za vanredne situacije jer vodeni tokovi i dalje rastu.

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani, u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i dio brda ispod Liške stene. Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioci i opštinski štab za vanredne situacije.

Prave se nasipi i stalno zasjeda Štab za vanredne situacije jer rijeka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj rijeke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i prijeti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

Kiša koja je padala jakim intenzitetom u požeškom kraju, dovela je do izlivanja bujičnih potoka i rieka.

Izlile su se Moravica, Zapadna Morava, Lužnica, Skrapež, a prave razmjere štete još nisu utvrđene.

I u Arilju je uvedena vanredna situacija zbog izlivanja bujičnih potoka. Rzav i Moravica ugrožavaju stotinak kuća i desetak privrednih objekata, više puteva u tom kraju je pod vodom i odronima. Ne radi ni fabrika vodosistema "Rzav".

Zbog obilnih padavina u opštini Bajina Bašta pokrenula su se klizišta, nabujale su Pilica i Rogačica, pa je nekoliko kuća u selu Višesava potopljeno i oštećene saobraćajnice.

Kod sela Dub je vodena bujica odnijela nasuti dio magistrale, prelaz koji je napravljen poslije poplava 2014. godine i saobraćaj je povremeno u prekidu.

Najveće klizište u opštini, u Carevcu zatvorilo je jednu kolovoznu traku i teška mehanizacija uklanja velike nanose zemlje kako bi magistrala bila prohodna.

U Srbiji se danas može očekivati 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na sajtu RHMZ-a je objavljeno meteorološko upozorenje, prema kojem se danas u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji i u Banatu, a u ponedeljak u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji očekuju obilne padavine sa ukupnom količinom od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji ponegdje i više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije