Ex -Yu

Pretresom protiv droge i oružja u novosadskim školama

Pretresom protiv droge i oružja u novosadskim školama
Pretresom protiv droge i oružja u novosadskim školama

NOVI SAD - Novosadskim osnovcima i srednjoškolcima ubuduće će biti pretresani džepovi i đačke torbe na ulazima u škole, da bi bili spriječeni da u razrede unesu oružje i drogu.

Odluku o pretresu đaka donijelo je Koordinaciono tijelo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama Novog Sada kao preventivnu mjeru povećanja bezbjednosti u školama.

Pretresi će biti nenajavljeni, a vršiće ih tim sastavljen od direktora škole, psihologa, pedagoga i odjeljenskog starješine barem jednom u tromjesečju. Ova mjera neće biti provođena proizvoljno, već samo po osnovanoj sumnji, kao i pritužbi učenika da neko od njihovih vršnjaka hoće da u školu unese drogu ili oružje.

Ukoliko kod đaka budu pronađeni droga i oružje, direktori će se obratiti policiji koja će preuzeti slučaj i pokrenuti dalji postupak.

U Koordinacionom tijelu odbacili su optužbe da pretresi torbi i džepova đaka predstavljaju kršenje ljudskih prava, jer im je najpreče da zaštite pravo djece na život i bezbjedno odrastanje.

Da bi mjera pretresa džepova i torbi đaka zaživjela, već u januaru direktori svih škola na području Novog Sada biće obavezni da pribave saglasnost roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije