Ex -Yu

Priština prijeti uvođenjem privremenih mjera

KOSOVSKA MITROVICA - Opštinama na sjeveru Kosova u ponoć ističe rok da predaju budžet za ovu godinu Ministarstvu finansija samoproglašenog Kosova, a ukoliko to ne učine prištinske vlasti uvešće privremene mjere.

Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Kosovska Mitrovica Ksenija Božović izjavila je Srni da su sve četiri opštine sa sjevera Kosova krajem prošle godine u zakonskom roku usvojile budžete, ali da je Priština, vođena budžetskim instrukcijama, izvršila kresanje budžeta i tako dovela u pitanje funkcionisanje opština. 

Božovićeva kaže da je problem političke prirode i oprečnog tumačenja briselskog sporazuma u dijelu koji se odnosi na zajednicu srpskih opština. 

U Ministarstvu administracije i lokalne samouprave samoproglašenog Kosova navode da su opštine pod uticajem Beograda odbile da u budžetima preciziraju rashode i prihode namijenjene finansiranju zdravstva i prosvjete. 

Božovićeva je navela da su iz budžeta po savjetu "viših" izbačene stavke "prosvjeta i zdravstvo". 

"Rečeno nam je da će o zdravstvu i prosveti odlučivati zajednica srpskih opština, da je tako utvrđeno briselskim sporazumom i da opštine nemaju nadležnosti u tim oblastima", rekla je Božovićeva. 

Prema njenim riječima, Ministarstvo finansija samoproglašenog Kosova dalo je nalog da u budžetu budu predviđena i sredstva namijenjena za finansiranje prosvjete i zdravstva. 

"Mi smo u budžetu predvideli prihode od oko 20 miliona evra. Ministarstvo finansija je budžet skresalo na 2,4 miliona evra i dalo nam nalog da u budžetu predvidimo i sredstva namenjena za finansiranje prosvete i zdravstva", objašnjava Božovićeva. 

Ona dodaje da je 9. februara stigla informacija da će o daljem učešću Srba u kosovskim institucijama dogovor tražiti na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Sastanak je trebalo da bude održan do kraja februara, ali do sada nikakve naznake nema o eventualnom sastanku i dogovoru šta je Srbima dalje činiti. 

"Mi zaista za sada nemamo bilo kakvo upustvo o zajednici srpskih opština, ali imamo instrukcije koje nam stižu `odozgo`. Moram da kažem da je ovo zaista vrlo smušen period u kojem se ne zna šta ko radi i treba da radi", rekla je Božovićeva. 

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave samoproglašenog Kosova, u čijoj je nadležnosti kontrola usklađenosti opštinskih akata sa kosovskim zakonima, upozorilo je čelnike četiri srpske opštine Zubinog Potoka, Leposavića, Sjeverne Mitrovice i Zvečana da će, ukoliko budžeti ne budu usvojeni i dostavljeni Prištini večeras do isteka roka, biti uvedene privremene mjere. 

U Ministarstvu navode da je ministar Miodrag Marić, koji se trenutno nalazi u Beogradu, zamrznuo funkciju, te ističu da to ne znači da Ministarstvo ne funkcioniše i ne provodi zakon. 

"Predlog odluke o uvođenju privremenih mera je sačinjen. Potpis će, ukoliko opštine ne postupe po instrukcijama i ne usvoje budžete, potpisati generalni sekretar Ministarstva", tvrde u tom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije