Ex -Yu

Pronađeno 50 kilograma mina i eksploziva

Pronađeno 50 kilograma mina i eksploziva
Pronađeno 50 kilograma mina i eksploziva

SISAK - Velika količina mina i drugih eksplozivnih sredstava pronađena je odbačena u šumi na području opštine Hrvatska Dubica.

Policija je utvrdila da je riječ o pet protivtenkovskih mina, 12 rasprskavajućih mina, 1,5 kilograma plastičnog eksploziva, 3,1 kilogram vojnog eksploziva TNT, sedam tromblonskih mina, 25 ručnih bombi, 300 komada metaka i deset okvira za automatsku pušku.

Mine i druga eksplozivna sredstva, koji su bili u plastičnim vrećama, pronašao je mještanin Baćina u jednoj vrtači, nedaleko od pješačke staze, saopštila je sisačka policija. 

U policiji navode da je u tim sredstvima bilo više od 50 kilograma eksploziva, kao i da je prvi put pronađena protivtenkovska mina M76 rumunske proizvodnje s 9,5 kilograma eksploziva, koja se koristila u ratu u BiH.

Sva pronađena sredstva, o čijem porijeklu u policiji nisu mogli da govore, biće uništena na vojnom poligonu u Slunju, prenose hrvatske mediji.

Na licu mjesta uništena je jedna tromblonska mina i 11 upaljača ručnih bombi koji zbog oksidacije nisu bili sigurni za transport, dok su ostala minsko-eksplozivna sredstva uklonjena.

Ovo je drugi slučaj pronalaska odbačenih ubojnih sredstava na ovom području. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije