Ex -Yu

Propala inicijativa za rezoluciju o genocidu nad Albancima

Propala inicijativa za rezoluciju o genocidu nad Albancima
Propala inicijativa za rezoluciju o genocidu nad Albancima

PRIŠTINA - Tri opozicione stranke predale su danas kosovskom parlamentu inicijativu za izglasavanje rezolucije o zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu i Metohiji, javili su prištinski mediji.

Inicijativu je podnio pokret Samoopredjeljenje zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Inicijativom za budućnost Kosova. Oni, naime, smatraju da su pripadnici srpskih bezbjednosnih snaga počinile genocid nad Albancima u Pokrajini tokom posljednjeg rata.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da bi usvajanje rezolucije o genocidu u kosovskoj skupštini onemogućilo normalan dijalog Beograda i Prištine i dovelo u pitanje sve što je do sad postignuto Briselskim sporazumom.

Đurić je u petak rekao da je siguran da srpski predstavnici u kosovskoj skupštini neće podržati takav prijedlog i istakao da odluka pokrajinske vlade ne bi smjela da bude donijeta bez konsultacija sa Srbima na KiM.

"To bi veoma otežalo razgovore o normalizaciji i morali bismo ozbiljno da razmatramo šta i kako dalje posle tog poteza, koji bi bio  neprijateljski prema našoj zemlji i narodu", rekao je Đurić.

Inicijativu je u petak Predsjedništvu kosovske skupštine predložila šefica grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, a taj prijedlog su podržale ostale parlamentarne grupe.

ABK je jedna od najjačih opozicionih partija u kosovskom parlamentu, a njenom lideru Ramušu Haradinaju, bivšem vođu OVK, dva puta je suđeno u Hagu za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom i oba puta je oslobođen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije