Ex -Yu

Protest u Skoplju završen bez incidenata

Protest u Skoplju završen bez incidenata
Protest u Skoplju završen bez incidenata

SKOPLJE - Protest ispred zgrade makedonskog Sobranja završen je bez incidenata, objavili su organizatori.

Na večerašnjem protestu okupilo se nekoliko hiljada demonstranata, uglavnom mlađih ljudi.

Organizatori su pozvali okupljene da se raziđu i pozvali ih na nove demonstracije sutra u 18 časova ispred zgrade Vlade.

Više od stotinu lica još se nalazi na trgu ispred zgrade parlamenta, javili su skopski mediji.

Demonstrantima policija večeras nije dozvolila da priđu zgradi Vlade, pa je protest održan ispred sjedišta Sobranja. Prilaz Vladi onemogućio je policijski kordon.

Okupljeni su bacali jaja na zgradu parlamenta, zahtijevajući ostavke premijera Nikole Gruevskog i ministra unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

Ovo su bili drugi protesti protiv policijske brutalnosti, koji su održani u Skoplju. Protesti se večeras održani i u Bitolju i Prilepu. Demonstranti su u Bitolju gađali jajima zgradu Opštinske uprave.

Antivladini protesti u Makedoniji počeli su u utorak naveče nakon što je lider opozicionog  Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev objelodanio da je 22-godišnjeg Martina Neškovskog prije gotovo četiri godine na proslavi izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.

Za razliku od tada, kada su protesti eskalirali, večeras je bilo daleko veće prisustvo policije ispred makedonske vlade i u centru grada.

U sukobima u Skoplju u utorak naveče povrijeđeno je 38 policajaca, a privedeno 30 demonstranata, saopštila je policija. Među privedenima su i dva maloljetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije