Ex -Yu

Protestna nota Hrvatskoj zbog zabrane Milićeviću da uđe u Jasenovac

Protestna nota Hrvatskoj zbog zabrane Milićeviću da uđe u Jasenovac
Foto: Tanjug | Protestna nota Hrvatskoj zbog zabrane Milićeviću da uđe u Jasenovac

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je protestnu notu hrvatskoj Ambasadi u Beogradu povodom zabrane ulaska ministru bez portfelja zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen-područje Jasenovac.

Ministarstvo je najoštrije osudilo tu zabranu, ističući da je Hrvatska kao članica EU uskratila slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica.

"Ovaj gest je posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve", istakli su iz Ministarstva.

Kako su napomenuli, ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Srbije i Hrvatske, prenosi Srna.

"I ovom prilikom ističemo da Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Hrvatskom na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti", poručili su iz Ministarstva.

Ministru bez portfelja Milićeviću juče je zabranjeno da položi cvijeće i zapali svijeću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Tom prilikom hrvatski policajac mu je saopštio da je to naređenje "s vrha" i da mu je rečeno da "srpski ministar ne smije ući u Jasenovac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije