Ex -Yu

Radnici protiv prodaje Imunološkog zavoda

ZAGREB - Radnici Imunološkog zavoda održali su danas još jedan protest u centru Zagreba sa koga su pozvali da se zaustavi privatizacije ove institucije od javnog interesa.

Protest na kome se okupilo  80 aktivista inicijative "Radnički front" i protivnika privatizacije počeo je ispred zgrade Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a potom su se okuljeni prošetali do Markovog trga, gdje se nalazi sjedište Vlade Hrvatske.

Okupljeni su nosili transparente "Vakcine naše djece nisu vaša profitna prćija", "Strateški značaj ne smije u ruke privatnika", "Zdravstvo za sve, ne profit za jedan odsto bogatih".

Član "Radničkog fronta" Marko Milošević rekao je da je Imunološki zavod važan za zdravlje cijele nacije, a posebno zbog proizvodnje vakcina za djecu i odrasle s ciljem sprečavanja epidemija. 

"Proizvodnju tako važnih pripravaka treba zadržati u državnom vlasništvu, jer se privatnik neće rukovoditi kvalitetom i dostupnosti krvnih pripravaka i vakcina širem sloju ljudi, već maksimizacijom profita", upozorio je Milošević. 

Uz upozorenje da je u pitanju zdravlje svih građana Hrvatske, Milošević je pozvao na zaustavljanje svih privatizacija "po recepturi kapitalizma", a kao primjere, između ostalih, naveo privatizaciju hrvatske naftne kompanije INA, Hrvatskog telekoma i Kroacija osiguranja.

On je kritikovao vladajuće elite zbog činjenica što imaju novca za slanje hrvatskih vojnika u međunarodne misije da bi se "dodvorili međunarodnoj eliti", te  120 miliona kuna za podsticaje kompaniji "Agrokor", a nemaju 100 miliona kuna za spas Imunološkog zavoda.

Hrvatska Vlada donijela je početkom mjeseca odluku o provođenju postupka javnog prikupljanja ponuda za kupovinu nešto više od 54 odsto dionica Imunološkog zavoda, dok kontrolni paket dionica od 25 odsto plus jedna ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije