Ex -Yu

Sastanak lidera balkanskih zemalja: Možemo da budemo zid koji brani EU

Sastanak lidera balkanskih zemalja: Možemo da budemo zid koji brani EU
Foto: Tanjug | Sastanak lidera balkanski zemalja: Možemo da budemo zid koji brani EU

VARNA - Rumunija, Bugarska, Grčka i Srbija mogle bi da budu "zid" koji brani Evropsku uniju, izjavio je rumunski premijer Mihaij Tudose u Varni.

On se u Varni sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i grčkim i bugarskim premijerima, Aleksisom Ciprasom i Bojkom Borisovim.

"Mi smo četiri zemlje koje čine Zapadni Balkan, koji bi podjednako mogao da bude kapija za ulaz u EU, kao i za izlaz iz EU, ili zid koji brani EU. Dijelimo isti interes, i stretaški i ekonomski, ali i, kao dobar susjed, da Srbija postane zemlja članica EU", rekao je Tudose u utorak. 

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, Borisovim i Ciprasom, naglasio da je proširena saradnja između Bugarske i Rumunije sa Srbijom i Grčkom, prenijela je rumunska agencija "Adjer pres". 

"Mi nismo zemlja susjed Grčke, ali smo partnerska zemlja sa Grčkom", poručio je Tudose.

Nema velikih, svi smo jednaki

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da na Balkanu nema velikih, da su svi jednaki i da taj region u Evropi treba da bude prepoznatljiv kao mjesto prosperiteta.

Borisov je istakao važnost predstojećeg bugarskog predsjedavanja Savjetom EU od 1. januara iduće godine. 

"Naš stav je da pomognemo EU da ne razmišlja o našem regionu, da ne stvaramo probleme. U regionu postoje odgovorni političari, koji žele mir, ostavljajući za sobom ono što sprečava izgradnju prosperiteta", rekao je on. 

Borisov smatra da je prirodno mjesto Srbije u EU. 

"Zato smo svi uključeni u proces pridruživanja Srbije u EU i to ubrzano. To će biti od koristi za bezbjednost Balkana i svijeta", dodao je Borisov, prenose bugarski mediji. 

Podršku Srbiji za članstvo u EU osim bugarskog, dali su i premijeri Rumunije i Grčke. 

Grčki premijer Aleksis Cipras uvjeren je da šefovi prijateljskih država zajedno mogu da odigraju značajnu ulogu na Balkanu. 

"Treba da se suočimo sa ozbiljnim izazovima. Možemo da udružimo snage u zajedničkom cilju – Srbija zaslužuje da ide brzim korakom ka EU. Sljedeće predsjedavanje EU treba da bude balkansko, da se vode razgovori o budućnosti zapadnog Balkana i njegovog uključenja u EU", dodao je Cipras.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na velikoj podršci, koju pružaju Srbiji na evropskom putu. 

Sljedeći susret zvaničnika Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije dogovoren je za decembar, a domaćin će biti predsjednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije