Ex -Yu

Sedmorka regrutovala teroriste

Sedmorka regrutovala teroriste
Sedmorka regrutovala teroriste

PRIŠTINA - Specijalno Tuzilaštvo Kosova danas je podiglo optužnicu protiv sedam osoba za krivična djela koja se vezuju za terorizam. Optuženi su Zecerija Cazimi, Ilir Beriša, Sadat Topojani, Burim Blazi, Jetmir Kučuku, Liridon Kabasi i Ilir Kraba.

Oni se terete da su pozivali druge ljude da izvrše ili da učestvuju u izvršenju teroristickih akcija, da učestvuju u aktivnostima terorističkih grupa i osiguraju materijalna sredstava, čime su učinili krivično djelo regrutacije za terorizam iz kosovskog Krivičnog zakona, prenose mediji u Prištini.

Osumnjičena sedmorka je, kako se navodi, učestvovala u teroristickim grupacijama tako što se prethodno usaglasila da ide u rat u Siriji i da se priključi grupi Albanaca koji su ratovali na strani ekstremističke Islamske države, čime je počinjeno krivično djelo organizovanja i učešća u terorističkoj grupaciji.

Zecerija Cazimi, zloupotrijebivši svoju poziciju imama džamije "El-Kudus" u Gnjilanu, javno je podstrekivao i širio mržnju i nacionalnu, vjersku i etničku netrpeljivost.

Ilir Beriša je od januara 2014. godine bez dozvole nosio pištolj Ekol Special-99 i kalibar 9mm Gas.

Optuznicu je podigao lokalni tužilac Specijalnog tuzilaštva Kosova koji je predložio sudu da, nakon okončanja sudskog procesa, osumnjičene proglasi krivim i osudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije