Ex -Yu

Haos u Skoplju: 12 uhapšenih, povrijeđen novinar (FOTO, VIDEO)

Haos u Skoplju: 12 uhapšenih, povrijeđen novinar  (FOTO, VIDEO)
Haos u Skoplju: 12 uhapšenih, povrijeđen novinar (FOTO, VIDEO)

SKOPLJE - Poslije sukoba policije i pristalica opozicije u Skoplju uhapšeno je najmanje 12 osoba, a povrijeđen je jedan novinar, javljaju makedonski mediji.

Vladajuća VMRO-DPMNE optužuje političke rivale za izazivanje haosa, demolirana je kancelarija predsjednika Đorđa Ivanova, koji odbija da primi na razgovor zapadne ambasadore, a tuča je izbila i tokom demonstracija u Bitolju.

Kancelarija makedonskog predsjednika uništena je prije nego što je policija intervenisala i rastjerala demonstrante, koji su se okupili kako bi izrazili gnijev zbog odluke Ivanova da abolira nekoliko desetina političara, uključujući lidera svoje stranke Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne policije Sašu Mijalkova, ali i nekoliko opozicionih prvaka.

"Ono što je kriminalac Zoran Zaev najavio.... divlje horde SDSM-a i Soroša počele su večeras da ostvaruju na ulicama Skoplja. Bez grama savjesti i brige za budućnost zemlje, zločinac Zaev jasno je rekao da su u Makedoniji postavljeni ozbiljni temelji za ukrajinski scenario", saopštio je VMRO-DPMNE posle protesta.

Novi protest najavljen je za četvrtak.

Do sukoba demonstranata i policije je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sjedištu vladajuće VMRO-DPMNE.

Političke tenzije u Makedoniji već puna 24 časa na granici su ključanja, pa se postavlja pitanje hoće li rešenje krize "dočekati" 5. jun, za kada su raspisani izbori, ili će problemi biti riješeni na ulici.

Istovremeno, ispred opozicionog Socijaldemokratskog saveza okupile su se pristalice vladajuće partije, tražeći od Ivanova da povuče odluku o pomilovanju šefa SDSM-a Zorana Zaeva i bivšeg premijera i predsjednika Makedonija Branka Crvenkovskog.

Demonstranti i policija nakratko su se sukobili i u Bitolju, gdje su učesnici protesta pokušali da uđu u zgradu opštine.

Na narodnu kancelariju makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova bačena je dimna bomba, a zgrada u kojoj se nalazi zasuta je jajima i kamenjem.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke Đorđa Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Oni su u centru Skoplja, ispred kancelarije predsjednika, bacali predmete i razbili više prozora, prenosi televizija Telma.

Povrijeđeno je više osoba, javlja makedonska TV Telma.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sjedištu vladajuće VMRO-DPMNE. Demonstranti su se u stampedu razbježali s ulica makedonske prestonice.

 

Oni traže ostavku Ivanova, zamrzavanje izbora zakazanih za 5. jun, kao i formiranje ekspertske vlade koja će organizovati kredibilne i demokratske izbore.

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljaju makedonski mediji, koji izvještavaju da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju.

Kako navode makedonski mediji, Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore, a SAD su ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi "prisluškivanje", upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

 

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione stranke SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

 

 

 

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije