Ex -Yu

Slovenija večeras glasa o istopolnom braku

Slovenija večeras glasa o istopolnom braku
Slovenija večeras glasa o istopolnom braku

LJUBLJANA - Novim zakonom o bračnoj zajednici i porodičnim odnosima u Sloveniji će istopolni parovi biti potpuno izjednačeni s heteroseksualnim, brak će sklapati pred matičarem i moći jedno drugog nasljeđivati, a moći će usvajati i djecu.

O zakonu će parlament glasati u kasnim večernjim satima, ali je višesatna raprava pred izjašnjavanje pokazala da uživa široku, skoro dvotrećinsku podršku, a protive mu se samo demohršćanska stranka Nova Slovenija (NSI), te Slovenska demokratska stranka Janeza Janše.

"Veseli me tako velika podrška zakonu koji otklanja dosadašnju neravnopravnost istopolnih parova, što je utvrdio i ustavni sud", kazao je u raspravi Luka Mesec, predsjednik zastupničkog kluba Udružene ljevice koje je u proceduru dala prijedlog zakona, a u čemu su je podržale i sve stranke u koalicijskoj vladi premijera Mire Cerara.

Poslanici koji se protive zakonu u svojim su raspravama naglašavali da zakon sasvim preokreće klasično i tradicionalno shvatanje porodice jer bračna zajednica ubuduće neće kao dosad biti zakonski definisana kao zajednica muškarca i žene nego kao stalna zajednica dviju osoba, pri čemu se ne navodi njihov pol te da bi osnovna zadaća društva bila stimulirati zajednicu muža i žene kao porodice okrenute rođenju i vaspitanju djece.

Još je više polemika izazvala odredba iz novog zakona po kojemu će istopolni parovi moći posvajati djecu, dok to istovremeno nije omogućeno baki i djedu, za slučaj smrti oba roditelja.

Slovenski su biskupi nedavno u javnoj izjavi protiv zakona izrazili razočarenje što je zakon u pripremi podržala i vladajuća koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije